Baťův památník se rozzáří v barvách české trikolóry

Foto: Památník Tomáše Bati
ZLÍN – Také letos se Památník Tomáše Bati ve Zlíně při příležitosti oslav výročí 17. listopadu rozzáří v českých národních barvách. Současně s rozsvícením budovy zazní přesně v 17:11 ikonická píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu.

V rámci oslav Dne boje za svobodu a demokracii se stejně jako v loňském roce i letos Baťův Památník zapojí do iniciativy „Díky, že můžem“, která již osmým rokem pořádá oslavy 17. listopadu na pražské Národní třídě. Do letošního ročníku se celkem připojí na pět desítek památek a institucí, a to nejen v České republice.

Na základě loňské zkušenosti a zejména velmi kladné odezvy ze strany laické i odborné veřejnosti jsme se i letos rozhodli připojit k myšlence rozsvítit celorepublikově významné budovy do českých národních barev. Kvůli loňským mimořádným epidemiologickým opatřením se speciální sváteční nasvícení Památníku konalo bez přítomnosti veřejnosti. Věříme, že letos bude situace příznivější a že se na takto jedinečně osvětlený zlínský klenot bude moci přijít podívat co nejvíce lidí,“ uvádí za marketing a PR Památníku T. Bati Zuzana Bílá.

Přesný okamžik rozsvícení zlínského architektonického skvostu do trikolóry nastane v 17:11 a současně se na místě rozezní píseň Modlitba pro Martu od Marty Kubišové. Památník bude zářit nad městem celý večer až do 23:00. „Ke spolupráci na realizaci tohoto jedinečného nasvícení budovy do národních barev jsme opět oslovili zlínského fotografa a výtvarníka Josefa Řezníčka známého také pod pseudonymem Jsf Abb,“ doplňuje Zuzana Bílá.

Listopad „89“ prožil Josef Řezníček jako sedmnáctiletý na zlínském revolučním náměstí a stejně jako pro celou republiku je i pro něj tento den velice důležitý. „Nápad na nasvícení Památníku T. Bati trikolórou mě napadl při jeho focení loni v létě. Naše trikolóra je stejně krásná jako tato čistá zlínská budova. Nádherně se to navzájem doplňuje i symbolicky. Už vloni jsme k tomu pustili Modlitbu pro Martu a doteď mi běhá mráz po zádech z toho zážitku,“ říká Josef Řezníček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x