Bratři kapři jak se patří. Děti na nich mohou oči nechat

Bratři kapři jak se patří. Děti na nich mohou oči nechat. Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Vždycky přesně týden před nejslavnějším dětským dnem zvaným Štědrý se ve Zlíně objeví kapři. S maličkým předstihem i tentokrát přímo kousíček od radnice. A jakmile jsou v kádích, může začít nejen prodej, ale také dětské představení, za něž se nic neplatí.

„Náš tří a půl roční Dominik je hlavně na auta po tatínkovi, ale tady se mu zjevně líbí. Kapři dovedou menší děti okouzlit,“ povídá přímo u kádí maminka Vendula, která se přišla podívat s manželem i prvním potomkem.

„My kapra kupovat nebudeme, toho vánočního jsem už ulovil a čeká doma v mrazáku na Štědrý den, já jsem totiž léta rybář,“ vypráví u dočasného kapřího domova Petr Lechner, který dorazil se čtyřletým synem Kryštofem z Otrokovic na kapří podívanou, ale i proto, že tu na prodej ryb hledají zdatného brigádníka.

„Pro děti je to tu fakt príma, když se objeví kapři, jsou už Vánoce opravdu na spadnutí, malé se tu moc líbí,“ zastavuje se na pár slov i podívanou Petra Valeriánová s tříletou dcerou Melánií.

Kapři dorazili do Zlína jako už řadu let z Rybářství Hodonín, přímo na tomto místě jich do 23. prosince prodají zhruba čtyři tuny.

V dalších dnech se začnou kapři prodávat i na celé řadě dalších míst. Momentálně jsou už k mání například v Tlumačově nebo Lukově.

Při přípravě jasně vítězí klasická úprava, tedy smažený kapr s bramborovým salátem. Zato polévky se velmi různí.

„Já například připravím bramboračku s hříbky,“ vypráví tatínek Petr Lechner.

„U nás se bude rozhodovat teprve po zasedání rodinné rady, možná, že se letos vrhnu na rybí polévku, jsem vášnivý kuchař a tuhle dobrotu jsme už nějaký rok neměli,“ říká tatínek malého Dominika Ivan Dostál.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x