Bývalý senátor Ivo Valenta se obrací na soud: zrušte šikanu našich dětí!

Foto: ceska-justice.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Bývalý senátor Ivo Valenta se ostře vymezil proti mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, podle kterých budou muset netestované děti po celou dobu školní výuky nosit roušky či respirátory a nebudou moci cvičit a zpívat. K nejvyššímu správnímu soudu proto podal návrh na zrušení tohoto opatření.

Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví podle Valenty reguluje povinnou školní docházku dětí nátlakem k očkování, nucením k testování či tresty v podobě vyčlenění dětí z kolektivu vrstevníků. „To, co vláda páchá na současné generaci našich dětí, je naprosté zvěrstvo. Nejen, že dětem prakticky rok znemožnila řádnou výuku, sport a sociální kontakty, nadále navíc vymýšlí nové a nové způsoby jejich šikany. Je naprosto nepřijatelné, aby byly netestované děti nuceny dusit se po celou dobu školní výuky v rouškách či respirátorech a k tomu navíc byly v podstatě izolovány od vrstevníků,“ uvedl bývalý slovácký senátor. Kromě povinného nošení roušek či respirátorů musí mít netestované děti také odloučené místo při obědě či svačině, musí mít oddělené WC a při výuce nesmí cvičit a zpívat.

Podle Valenty postrádají vládní opatření logiku. „Vždyť po cestě do školy i ze školy, stejně jako v rámci mimoškolních a volnočasových aktivit, se spolu děti stýkají, a to bez jakýchkoliv omezení,“ vysvětluje Valenta důvody podání návrhu a dodává: „Pobyt dětí v roušce považuji vyloženě za nezdravý a poškozující imunitu. Není možné, aby např. osm hodin denně mělo omezený přísun vzduchu. To, aby děti byly jakýmkoliv způsobem znevýhodňovány a oddělovány od kolektivu, je pak naprostá nehoráznost,“ vymezil se ostře Ivo Valenta.

Ministerstvo podle Valenty vytváří bludný kruh omezení, z něhož nabízí jediný únik, a sice očkování. „Napadneme-li vymáhání tzv. dobrovolného očkování, namítne ministerstvo, že se přece lze testovat nebo rouškovat. Napadneme-li testování, ministerstvo namítne, že se naopak lze očkovat nebo rouškovat,“ popisuje bludný kruh advokát Zdeněk Koudelka, který je spoluautorem návrhu.

Za nepřípustné pokládají autoři návrhu fakt, že očkování je tímto způsobem vynucováno, přitom je právně deklarováno jako dobrovolné. Právě v tom má spočívat pokrytectví státu. „To, co předvádí naše vláda od začátku pandemie, je naprostý Kocourkov, který ve světě nemá obdoby. Opatření se mění ze dne na den, málokdo se v nich stíhá zorientovat. Ze soudních rozhodnutí má ministerstvo zdravotnictví legraci. Sotva je jedno opatření prohlášeno za nezákonné, vláda přijme nové, prakticky identické,“ uzavírá Ivo Valenta, který věří, že se soud bude jeho návrhem zabývat co nejdříve a že rozhodne ve prospěch dětí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x