Centrem Uherského Hradiště prošel Tříkrálový průvod na koních a s velbloudem

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – V Uherském Hradišti byla v pondělí symbolicky zahájena Tříkrálová sbírka roku 2022. Obyvatelé města i jeho návštěvníci mohli v odpoledních hodinách pozorovat průvod, ve kterém nechyběli Tři králové na koních ani velbloud.

Tříkrálová sbírka se letos na území celé České republiky koná od 1. do 16. ledna. Tříkrálový průvod prošel v pondělí 3. ledna také ulicemi Uherského Hradiště, aby lidem připomněl, že sbírka už byla zahájena. V kostýmech Tří králů vyšli ze sídla uherskohradišťské Charity na Velehradské třídě také její ředitel Jiří Jakeš a projektový manažer Dalibor Jirásek.

Jen na Uherskohradišťsku se do organizace zapojuje více než 1200 dobrovolníků z 46 měst a obcí, které pod Charitu Uherské Hradiště spadají. „Někde absolvují skupinky Tří králů výhradně obchůzku, jinde budou mít vedle obchůzky i tzv. pevné kasičky v obchodech či různých institucích. Jsou ale i obce, kde budou pouze pevné kasičky. Vše záleží na rozhodnutí jednotlivých obcí,“ uvedla koordinátorka Tříkrálové sbírky v Uherském Hradišti Marcela Kokoliová.

Uvědomujeme si, že bez tohoto obrovského množství dobrovolníků bychom sbírku vůbec nemohli pořádat. Nesmírně si proto vážíme jejich obětavosti a nasazení. Samozřejmě, že velké poděkování patří i všem, kdo jim otevřou dveře svých domovů a do sbírky přispějí,“ řekl ředitel Charity Uherské Hradiště Jiří Jakeš, který se spolu s dalšími charitními pracovníky zapojuje do koledování každoročně.

Výtěžek Tříkrálové sbírky letos podpoří Domácí hospic Antonínek, obnovu vozového parku pro charitní terénní služby a také občany Uherskohradišťska, kteří se ocitli z jakéhokoli důvodu v nouzi.

Koledníci budou jednotlivé obce obcházet především v sobotu 8. ledna. „Ve větších městech budou samozřejmě skupinky obcházet více dnů, protože by to například konkrétně v Uherském Hradišti za jeden den nestihli. Asistenti sbírky si v jednotlivých obcích po poradě s tamními knězi a starosty stanovují přesné dny a hodiny obchůzek sami,“ upřesnil Jiří Jakeš.

Pevná kasička bude v Uherském Hradišti umístěna ve Stanclově lékárně na Masarykově náměstí, kam mohou lidé přispívat v průběhu celého tříkrálového koledování až do neděle 16. ledna.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x