Cenu města Zlína za rok 2023 získá průkopník českého para hokeje Roman Herink

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Zlínská radnice odtajnila jméno nositele Ceny města Zlína pro rok 2023. Držitelem prestižního ocenění se stane spoluzakladatel a propagátor českého para hokeje Roman Herink, kterého zvolili zlínští zastupitelé v tajném hlasování.

Cenu města Zlína si Roman Herink naprosto zaslouží. Většina z nás ví o jeho mimořádném přínosu ve sportu pro zdravotně postižené, kdy je mimo jiné spoluzakladatelem a velkým propagátorem para hokeje v České republice. Velký přínos má však i v sociální oblasti, kde například v roce 1992 zakládal spolek HANDICAP Zlín, ve kterém i dlouho působil. V rámci svých mnoha aktivit pak reprezentoval město Zlín i Českou republiku i v zahraničí,“ sdělil primátor města Zlína Jiří Korec.

Roman Herink se stal po prodělání dětské obrny vozíčkářem. Přesto je neúnavným celoživotním sportovcem, bývalým vedoucím dětských oddílů a jedním ze zakladatelů sledge hokeje u nás. „Především díky usilovné průkopnické práci Romana Herinka je za kolébku českého para hokeje považováno naše město Zlín,“ zmínil tiskový mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

Sledge hokej zahlédl Herink na paralympiádě v Naganu v roce 1998. Tento sport se mu jako vozíčkáři ihned zalíbil a začal vymýšlet, jak tento sport rozjet v českých podmínkách. Přes všechny komplikace s nedostatkem financí i vybavení začal konstruovat první sáňky. S vlastnoručně vyrobeným prototypem se mu podařilo na led vyjet zhruba po roce práce.

Sledge hokeji se věnoval nejenom jako hráč, ale také jako funkcionář a propagátor tohoto divácky nejpopulárnějšího sportu zdravotně postižených. Zlínský tým vedl v rámci České sledge hokejové ligy až do roku 2012 jako generální manažer. Roman Herink byl také, jako devátý útočník, nejstarším členem české výpravy na paralympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010.

Roman Herink pracoval pro město Zlín i ve funkci zastupitele, je muzikant, textař a zakladatel Festivalu zdravotně postižených písničkářů. Mimo jiné uspěl jako vynálezce různých zlepšovacích návrhů – například systému kompenzačního komunikačního signalizačního zařízení SYM-BLIK pro handicapované automobilové řidiče.

V roce 2018 získal Roman Herink Cenu za mimořádný přínos sportu v rámci ankety Sportovec Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x