Český červený kříž ocení 252 pravidelných dárců krve

Foto: KNTB
ZLÍN – Už zítra ocení Oblastní spolek Českého červeného kříže ve Zlíně bezpříspěvkové dárce krve, kteří chodí pravidelně darovat krev do krajské Baťovy nemocnice. Ocenění převezme celkem 252 dobrovolných dárců.

Čtyři dárci krve obdrží Zlatý kříž Českého červeného kříže 2. třídy, a to za neuvěřitelných 120 bezpříspěvkových odběrů. 18 dárců pak obdrží Zlatý kříž ČČK 3. třídy za 80 odběrů, 90 dárců získá Zlatou medaili prof. MUDr. Jana Janského za 40 bezpříspěvkových odběrů a 140 dárců stříbrnou medaili za 20 odběrů.

Musím říct, že si nesmírně vážím každého dárce krve, o to více potom těch, kteří chodí darovat krev pravidelně řadu let bez ohledu na ekonomickou či pandemickou situaci. Každá darovaná krev pomůže nějakému konkrétnímu pacientovi, často zachrání život,“ řekla primářka Hematologicko-transfuzního oddělení Baťovy nemocnice Jana Pelková.

Kromě toho, o čem hovoří zdravotníci, darování krve je pomoc lidem trpícím a vypovídá to také o morální kvalitě celé naší společnosti,“ sdělila předsedkyně Oblastní výkonné rady Oblastního spolku Českého červeného kříže Zlín Anna Vařáková.

Momentálně je v registru Hematologicko-transfuzního oddělení v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně celkem 5.792 aktivních dárců krve v zastoupení všech věkových kategorií – nejvíce 40-49 let, větší polovina jsou muži. V letošním roce (do konce září) darovalo krev 433 prvodárců. V současné době ve Zlíně chybí hlavně negativní Rh faktory, nejvíce nula mínus.

Měli jsme nedávno pacienta s těžkou anemií, krvácením do hrudníku, zároveň se zánětem ledviny. Naši lékaři pro něj při operaci potřebovali deset krví právě nula mínus. Jak vidíte, stačí okamžik a může vám život zachránit deset lidí, kteří se před týdnem rozhodli darovat krev,“ konstatovala primářka Jana Pelková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x