Cestující zapomněl v autobusu MHD peněženku s osobními doklady a 30 tisíci korunami

Foto: DSZO (Lukáš Králíček)
ZLÍN, OTROKOVICE – Mobilní telefony, klíče, oblečení, nebo třeba zubní protéza. To všechno jsou věci, které cestující ztrácí ve vozidlech MHD ve Zlíně a Otrokovicích. Minulý týden skončila v evidenci ztrát a nálezů také peněženka s osobními doklady a nemalou finanční hotovostí.

Peněženku s důležitými osobními doklady a s částkou kolem 30 tisíc korun našel ve středu 22. května v autobusu na lince MHD č. 38 jeho řidič. Podle služebního předpisu odevzdal nález na dispečinku Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Majitel ztracené peněženky se brzy přihlásil.

Byl velmi potěšen, když zjistil, že o nic ze svých dokladů ani peněz při cestování hromadnou dopravou nepřišel,“ zmínil tiskový mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Všechny nálezy z trolejbusů a autobusů MHD zaměstnanci DSZO pečlivě evidují a cestující, kteří věc ve vozidle ztratili nebo zapomněli, se o ni mohou přihlásit a získat ji zpět.

Nálezů není vůbec málo, například za celý loňský rok jich DSZO zaevidovala přesně 1001. Letos již asi 450. Nálezy se do značné míry mění s roční dobou a počasím.

V zimě čepice, rukavice, při špatném počasí deštníky, na jaře lehčí bundy, v létě kšiltovky, sluneční brýle… Po celý rok svazky klíčů, hračky, mobilní telefony, časové jízdenky, knihy, v posledních dvou letech též ukrajinské pasy. Peněženky s většími obnosy spíše výjimečně,“ vyjmenoval Cekota.

Zaměstnanci DSZO občas ve vozidlech najdou i poněkud méně obvyklé kousky.„Kdysi se v MHD našla zubní protéza. V roce 2023 se mezi nálezy z MHD objevil rovněž poměrně drahý mixážní pult,“ říká s úsměvem Cekota.

Mobilů se najde v MHD průměrně pět kousků za týden. O většinu z nich se však jejich majitelé brzy přihlásí.

Pokud jde o doklady nebo předměty, u kterých lze dohledat jméno a adresu majitele, do tří pracovních dnů jim posíláme dopisy s výzvou, aby se u nás pro ztracenou věc zastavili,“ vysvětluje Jana Vojáčková, která má v DSZO tuto agendu na starosti.

Zároveň dává dobrý tip rodičům menších dětí, které často ztrácejí například batůžky s cvičebními pomůckami do školy, ale i některé dražší věci, aby je nepodepisovali jen jménem „Tomášek“ či „Petřík“, ale uvedli na nich také nějaké telefonní číslo. „Když dohledáme na nálezu telefonní číslo, zavoláme na ně a majitel nebo rodiče dítěte se obvykle okamžitě zjistí,“ říká Vojáčková.

Podle statistiky, kterou vede právě Jana Vojáčková, se podaří v rámci DSZO vrátit jejich majitelům asi polovinu ztracených a nalezených věcí. „Většinou jsou nadšení a vděční, když svou ztracenou věc opět uvidí. A pro mě je to radost těšit lidi a vracet jim, co ztratili,“ dodává.

--> --> --> --> -->