Charitativní prodej vánočních růží se letos neuskuteční, kvůli koronaviru to ale tentokrát není

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE - Dvaadvacet let pomáhali lidé nákupem vánočních rostlin prostřednictvím Šance Olomouc těžce nemocným dětem. Letos se charitativního prodeje vánočních růží veřejnost nedočká, paradoxně za to nemůže koronavirus, jak by se dalo předpokládat, ale nedostatek dobrovolníků a ubývající síly otrokovické dámy Zdenky Wasserbauerové, která stála u zrodu myšlenky této akce. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí otrokovické radnice Romana Pastuszková.

Sbírka s názvem Vánoční hvězda se datuje od roku 1998 a začala v Otrokovicích. Po letech se sbírka rozšířila po celé České republice. V prvním ročníku se vybralo necelých 59 tisíc korun. Zato v minulém roce se vybraly více než tři miliony korun. Výtěžek každým rokem putuje na hemato-onkologické oddělení Dětské kliniky FN a LF UP Olomouc.

„Organizace této akce je velice náročná. Byť prodáváme růže pouze pět dní v listopadu či prosinci, přípravy vyžadují týdny intenzivní práce. Zpočátku jsme prodávali růže pouze v Otrokovicích a postupně jsme prodej rozšiřovali do ostatních měst. V minulém roce už jsme měli 49 stanovišť a s omezeným počtem dobrovolníků bylo obtížné vše zvládnout,“ řekla Zdenka Wasserbauerová. Kromě této činnosti se věnuje také shánění dárců do registru kostní dřeně a přiznává, že jí začínají docházet síly. „Nevylučuju, že příští rok se opět nadechnu a pokud by se mi podařilo sehnat dostatek dobrovolníků, vhodné prostory na uskladnění růží a ochotné řidiče, prodej růží bych obnovila,“ přiznala paní Zdenka.

Jedním z pravidelných stanovišť, kde prodávali dobrovolníci vánoční hvězdy na pomoc těžce nemocným dětem, se stala i budova otrokovické radnice. V minulém roce přivezla na městský úřad Zdenka Wasserbauerová 55 těchto vánočních rostlin. „Doslechli jsme se, že letos paní Wasserbauerová s růžemi nepřijede. Paní Zdenku jsme kontaktovali a zjistili jsme, že nemá dostatek dobrovolných spolupracovníků. I když jsme jí nabídli pomoc, bylo už v letošním roce na organizaci příliš pozdě. V příštím roce se včas sejdeme a budeme hledat možnosti, jakými prostředky můžeme pomoci. Nelze říci předem, že to vyjde, ale uděláme maximum pro to, aby se prodej vánočních růží pro charitativní účely opět obnovil,“ uvedla starostka města Hana Večerková. Dále připomněla, že paní Wasserbauerová před pěti lety převzala od představitelů města za svoji obětavou práci ocenění Osobnost města Otrokovice 2015.

A na co konkrétně jsou vybrané peníze vynaloženy? „Získané peníze byly využity například na rekonstrukci a vybavení dětské herny, jídelny a kuchyňky, humanizaci lékařské ambulance, rekonstrukci klimatizace na oddělení, nákup zdravotnických potřeb, rekondiční pobyty pro děti, sociální pomoc rodinám, dárky pro děti atd.,“ sdělila regionální zástupkyně sdružení Šance Zdenka Wasserbauerová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x