Čiperova vila ve Zlíně se bude rekonstruovat. Vznikne v ní krajské kulturní a kreativní centrum

Vila Dominika Čipery. Foto: onomonophotography
ZLÍN – Čiperova vila včetně přilehlého areálu na Burešově ve Zlíně projde rekonstrukcí. Nově by zde mělo vzniknout kulturní a kreativní centrum Zlínského kraje, kde se budou setkávat umělci, zástupci kulturních organizací a žáci uměleckoprůmyslových škol. Kraj chce také vilu i přilehlý park zpřístupnit veřejnosti. Hotovo by mělo být na podzim 2025.

V našem kraji neexistuje prostor, který by umožnil koncentrovat na jednom místě aktivity zaměřené na vzdělávání v oblastech důležitých pro kreativní průmysly, jako jsou užité umění, design, audiovize, sklářství nebo práce se dřevem. To se vznikem nového kulturního a kreativního centra v Čiperově vile změní,“ uvedla krajská radní pro oblast kultury Zuzana Fišerová.

Ve vile by také měly vzniknout Expozice zlínské architektury 1. poloviny 20. století, včetně uměleckých a vzdělávacích aktivit krajské galerie, a dále Čiperův institut pro edukaci, rozvoj a kreativní aktivity. Mezi další zdejší aktivity by měly patřit inovativní vzdělávací programy zaměřené na design a kreativitu a také propagace kreativního průmyslu směrem k veřejnosti.

Stavební úpravy vily budou zahrnovat kompletní rekonstrukci, výstavbu nových dispozic jednotlivých podlaží, nové technické instalace a také doplnění interiéru o nový nábytek. Nově je navržen výtah, který propojí všechna podlaží domu. Stavební práce se dotknou také venkovní terasy a altánu, domu zahradníka, zpevněných ploch a oplocení a vjezdové brány.

Se zahájením prací se počítá v polovině příštího roku, s jejich dokončením na podzim 2025. Celkové náklady dosáhnou 187 milionů korun, z toho 100 milionů by nám měla pokrýt dotace z Národního plánu obnovy,“ informoval radní Zlínského kraje pro investice Zbyněk Fojtíček.

O provoz a udržitelnost kulturního a kreativního centra v Čiperově vile se bude starat 14/15 Baťův institut. V současné době je objekt vily svěřen k hospodaření Poradenskému a krizovému centru, které se bude stěhovat do nových prostor.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x