Co nabídne 1. den Zlín Film Festivalu?

Zahajovací film Myši patří do nebe. Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – Podzimní část 61. ročníku Zlín Film Festivalu začíná už zítra 9. září. Druhá část se na rozdíl od jarního „on-line“ festivalu uskuteční v tradičním formátu, tedy s diváky v kinech i s bohatým doprovodným programem.

Návštěvníci se v následujících sedmi dnech mohou těšit na celkem 280 hraných a animovaných filmů, besedy, workshopy, výstavy, koncerty, vzdělávací a sportovní aktivity. Ústředním tématem festivalu je tentokrát „Literatura ve filmu“.

Slavnostní zahájení pro děti obstará projekce nového českého animovaného filmu Myši patří do nebe, který se uskuteční v Kongresovém centru v 10 hodin odpoledne. Film se současně účastní Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti do 10 let.

Ve čtvrtek v 19 hodin večer pak dojde také na slavnostní zahájení festivalu pro dospělé, které obstará projekce koprodukčního německo-lucembursko-polského filmu Mise Asteroid za účasti herce Ivana Shvedoffa, kterého mohou diváci znát z filmů Most špionů, Mission: Impossible – Ghost Protocol nebo ze seriálu Babylon Berlín.

První večer následně uzavře působivý ohňostroj doprovázený hudbou.

FILMOVÝ PROGRAM:

Říkali mi Beans (režie: Tracey Deer, Kanada, 2020, 92 min.), Golden Apple Cinema, sál 4, 16:30 hodin – Dvanáctiletá Beans se musí stát neohroženou bojovnicí svého kmene Mohawků a pomoci v krizi zvané Oka. Ta začala jako bouřlivé povstání tzv. prvních národů (domorodého obyvatelstva) kvůli zabrané půdě a vyústila v konflikt, který v létě roku 1990 vrazil mezi Quebec a Kanadu válečný klín.

Vítr (režie: Dadren Wanggyal, Čína, 2020, 96 min.), Golden Apple Cinema, sál 6, 17:30 hodin – Gelak vyrůstá jako nemanželské dítě se svou matkou Samdan v odlehlé tibetské vesnici. Tlak předsudků, kterým Gelak musí ve svém dospívání čelit, přivede dívku k rozhodnutí postavit se místním tradicím a začít za sebe bojovat…

Marona (režie: Anca Damian, Belgie, Francie, Rumunsko, 2019, 92 min.), Golden Apple Cinema, sál 2, 13:00 hodin – Malá fenka se stane obětí nehody a na sklonku života vzpomíná na lidi, k nimž cítila bezpodmínečnou lásku.

Odvážný výlet (režie: Ji Won Lee, Jižní Korea, 2021, 108 min.) Golden Apple Cinema, sál 6, 15:00 hodin – Da-yi je kvůli nemocné mámě a neustále zaneprázdněnému otci zvyklý dělat všechno sám. Když tráví více času s kamarády, myslí méně na svou matku. Když se však její stav zhorší, je převezena do vzdálenější nemocnice a Da-yi se obává, že ji už nikdy neuvidí. Společně s kamarády se proto vydává ji hledat.

PROGRAM NA TÉMA LITERATURA VE FILMU:

Beseda Česká komiksová scéna, park Komenského, Dům ČT, 19:00 hodin – Českou komiksovou scénou vás provedou vzácní hosté. Český publicista, autor komiksů Tomáš Prokůpek, který se mimo jiné podílel na vzniku knihy Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství. O své bohaté komiksové tvorbě povypráví tvůrčí duo Martin Šinkovský a Ticho762. Nesmí chybět legenda komiksu pro děti a autor nesmrtelného Čtyřlístku Jaroslav Němeček.

Gorila a já (režie: Linda Hambäck, Dánsko, Norsko, Švédsko, 2021, 76 min.), Golden Apple Cinema, sál 1, 8:10 hodin – Malá divoška by si moc přála být adoptována a je jí jedno kým, hlavně, že ji bude mít nový rodič rád. Jednou však k sirotčinci dorazí staré auto a z něj vystoupí její potenciální nová maminka. Jonna je v šoku. Vždyť je to gorila! Teď si už svým odchodem není tak jistá…