Další úraz po pádu z elektrokoloběžky. Podobné události jsou stále častější

Krajští radní schválili investice do záchranné služby. Ilustrační foto: ZZS ZK
ZLÍNSKO – Posádka zdravotnické záchranné služby zasahovala v neděli večer v Tečovicích na Zlínsku u dopravní nehody, při které mladý muž utrpěl středně těžká zranění po pádu z elektrokoloběžky. Záchranáři upozorňují na fakt, že úrazy po pádu z elektrokoloběžky jsou bohužel stále častější.

Operační středisko ZZS ZK přijalo výzvu o události před osmou hodinou večerní. Na místo ihned vyjely posádky ze Zlína a Otrokovic.

Pacient jel na elektrokoloběžce pouze v kraťasech a neměl na hlavě přilbu! Může tak mluvit o velkém štěstí, že neutrpěl podstatně vážnější úraz,“ sdělila mluvčí ZZS ZK Gabriela Netopilová Sluštíková.

Muže zdravotníci ošetřili v rámci přednemocniční neodkladné péče a poté jej odvezli na úrazovou ambulanci Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Nedělní případ není bohužel ojedinělý. K podobným událostem vyjíždí naše posádky stále častěji. Mezi typické úrazy po pádu z elektrokoloběžky pak patří například zlomeniny dlouhých kostí a úrazy ramene. Jednoduše jde o úrazy, které si vyžadují operaci a rehabilitace je náročnější. V případě, že účastník nemá na hlavě přilbu, může dojít k vážnému poranění mozku,“ uvedla Netopilová Sluštíková.

Záchranáři proto uživatelům elektrokoloběžek radí, aby byli obezřetní a pamatovali na několik zásad bezpečné jízdy, tj. výraznější nebo světlé oblečení, pevnou obuv bez podpatků, brýle a rukavice.

Přilba je sice povinná pouze pro děti do 18 let, nicméně vzhledem k množícím se vážným úrazům by ji měli nosit automaticky všichni cyklisté a uživatelé elektrokoloběžek,“ dodala mluvčí záchranářů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x