Děti ve Zlíně mohou díky junior pasu jezdit celoročně MHD za 330 korun

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN – Celoročně jezdit MHD za 330 korun mohou žáci ze Zlína a Otrokovic, kteří si vyřídí takzvaný junior pas. K jeho vyřízení potřebují doložit výpis evidence obyvatel s trvalým pobytem, pro rodiče je ale jednodušší opatřit dítěti občanský průkaz, řekl serveru Zlin.cz Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínského magistrátu.

Občanský průkaz se vydává od 15 let, rodiče jej ale mohou dítěti opatřit i tehdy, pokud je mladší 15 let. Na základě občanského průkazu se prokáže, že má dítě trvalý pobyt ve Zlíně nebo Otrokovicích. Prokázání pobytu je podmínkou k vydání junior pasu, na jehož základě žák dostane celoroční jízdné za 330 korun. Druhou možností je doložení výpisu z evidence obyvatel.

Vydání výpisu trvá několik minut na evidenci obyvatel. „Dále je možné pořídit tento výpis na pracovištích CzechPointu, kde úkon trvá přibližně čtyři minuty. V tomto případě musí zákonný zástupce předložit též rodný list dítěte. My ale doporučujeme vyřídit dítěti občanský průkaz. Ten je platný 5 let a rodič nemusí každý rok žádat o potvrzení trvalého pobytu, vyjde ho to tedy i levněji a především ušetří čas,“ řekl Antonín Šrajer, vedoucí odboru občansko-správních agend.

Pořízení výpisu pro každé dítě na evidenci obyvatel stojí 50 korun, na pracovištích Czech Pointu o 50 korun více. „Občanský průkaz u dětí do 15 let stojí rovněž 50 Kč, ale na rozdíl od výpisu se nemusí každý rok obnovovat. Dětský občanský průkaz je vyhotoven do 30 dní, zpravidla dříve,“ dodal Fabián.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x