Děti z Valašského Meziříčí vysadily komunitní květnatou louku

Děti z Moravy a Slovenska vysadily komunitní květnatou louku. Foto: web města Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští školáci spolu se svými vrstevníky ze slovenské Čadci měli v polovině října plné ruce práce. V ulici Vodní totiž během společného přeshraničního projektu Květnaté louky na Valašsku a v Kysucích, vytvořili úplně nový pás původní květeny.

Hlavním smyslem projektu je nejen zachování a obnova tradičních rysů krajiny na česko-slovenském pomezí, ale také podpora environmentální výchovy u školáků. „Právě proto se do něj zapojilo všech pět námi zřizovaných základních škol a také dvojice škol ze slovenské Čadci. Děti jsou totiž budoucími nositeli tradičních hodnot valašského i kysuckého regionu, k nimž jednoznačně patří také typické rozkvetlé louky. Protože ve městech prakticky vymizely, rozhodli jsme se uskutečnit tento projekt a prozářit naše ulice,“ vysvětlila místostarostka Yvona Wojaczková.

Zahradnictví společnosti Městské lesy a zeleň Valašské Meziříčí tak pro školáky z Valmezu a Čadci uspořádalo workshop zaměřený právě na výsadbu, péči a rozvoj květnatých luk. „Děti se mimo jiné dozvěděly, že každá taková louka nejen lahodí oku, ale je velmi důležitá pro život hmyzu či zadržování vody v půdě. Společně jsme pak v ulici Vodní pod zámkem Žerotínů jednu takovou louku s typicky valašskou směsí rostlin vysadili,“ řekla s úsměvem místostarostka Wojaczková.

Nově osazený prostor ještě doplní informační tabule a tematicky zaměřený herní prvek. Květnaté louky vzniknou také v areálech všech sedmi zapojených škol.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x