Dětská pohotovost v KNTB se přesune na jiné místo. Ordinační doba už nebude 24 hodin denně

Foto: KNTB
ZLÍN – Od 10. května se dětská pohotovost Baťovy nemocnice přesune do nových zrekonstruovaných prostor v budově porodnice a dojde také ke změně ordinační doby. Důvodem je malá vytíženost pohotovosti v nočních hodinách a nedostatek pediatrů.

Pohotovost již nebude fungovat 24 hodin denně, ale v časech od 17 do 22 hodin ve všední dny, o víkendu potom od 8 do 20 hodin. „Mimo ordinační dobu by se v případech náhlých změn zdravotního stavu dítěte, které by ohrožovaly jeho život a zdraví, měli rodiče obracet na Zdravotnickou záchrannou službu Zlínského kraje, případně na Dětské oddělení KNTB,“ upřesnila tisková mluvčí Baťovy nemocnice Dana Lipovská.

Zlínská dětská pohotovost byla v současné době z krajských či okresních zdravotnických zařízení jednou z posledních v České republice, která poskytovala 24hodinovou službu.

S ohledem na nedostatek pediatrů a malou vytíženost pohotovosti v nočních hodinách jsme ordinační dobu upravili a ponechali v časech, kdy ji navštěvovalo nejvíce rodičů s dětmi. Časy v podstatě kopírují obvyklou ordinační dobu dětských pohotovostí ve většině regionů České republiky,“ uvedl primář Novorozeneckého oddělení KNTB a náměstek léčebné péče Jozef Macko.

To potvrzuje i dětská lékařka a zároveň zástupkyně zlínského okresního Sdružení lékařů pro děti a dorost Ivana Vaculíková: „Dětských lékařů je čím dál méně, navíc je jich nyní téměř 62 procent v důchodovém věku. Tato změna byla nutná.“

Změna bude platná od 10. května 2023. Zrekonstruované prostory nového místa dětské LPS se nacházejí v nižší přístavbě vedle hlavního vchodu do porodnice. Přístavba má číslo 32.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x