Dětské léky proti horečce z pultů rychle mizí. Někteří rodiče je skupují do zásoby

Foto: KNTB
ZLÍN – Rodiče dětí, které v současné době trápí chřipka nebo RS viry, berou lékárny útokem. Nejinak je tomu i v lékárně Baťovy nemocnice, kde je o dětské léky proti horečce obrovský zájem a z pultů mizí velice rychle.

Na Dětském oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně je momentálně hospitalizováno s chřipkou a RS viry celkem sedm dětí, z toho tři na JIP.

Situace se ale rychle mění, snažíme se děti, jejichž zdravotní stav se zlepší, propouštět do domácího léčení tak, aby lůžka byla opět nachystaná pro nové příchozí nemocné. Jen tak se dá situace zvládnout,“ uvedla tisková mluvčí Baťovy nemocnice Danuše Lipovská.

Také zdravotníci v dětské lékařské pohotovostní službě si v současné době příliš neodpočinou. Nejčastěji tam přicházejí rodiče s dětmi kvůli vysokým horečkám, kašli, dušnosti a někdy i kvůli zvracení při těchto respiračních infektech.

Rodiče by u takhle nemocných dětí měli dávat pozor na dostatečný příjem tekutin, musí pravidelně snižovat teplotu léky proti horečce v dostatečných dávkách. Pokud dítě nepřijímá tekutiny a  opakovaně zvrací, potom je třeba vyhledat lékařskou pomoc,“ řekla primářka Dětského oddělení Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Lucie Procházková. Dětská lékařská pohotovostní služba bude v době svátků fungovat v běžném čase jako o víkendech.

Zatímco ještě před dvěma dny byly léky pro děti proti horečce v nemocniční lékárně k dostání, aktuálně se situace mění doslova z hodiny na hodinu.

Před chvílí jsem dostala informaci z naší lékárny, že dorazilo 200 ks nurofenu sirupu pro děti, čili v tuto chvíli je ho dostatek. Paralen v sirupu už je opět vyprodaný. V současné chvíli máme paralen pro děti v tabletkách a nurofen čípky pro děti od dvou let. Další dodávky očekávají naši lékárníci v nejbližších dnech,“ sdělila tisková mluvčí dnes přibližně ve 14 hodin.

Otázkou je, jak dlouho léky na pultech vydrží. Například nurofen sirup, který do nemocniční lékárny dorazil v omezeném množství dnes ráno, byl už v 11 hodin vyprodaný. „Často je to však způsobené i tím, že někteří lidé reagují na zprávy v médiích skoupením léků, aniž by je potřebovali, a dělají si zásoby,“ upozorňuje na současný trend Lipovská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x