Dětský festival řemesel nabídne zábavné, hravé i poučné seznámení s profesemi budoucnosti

Foto: Inspirace Zlín
ZLÍN – Jak si přišít knoflík, jak se postarat o včely nebo jak funguje 3D tisk. To všechno a mnoho dalšího se dozvědí návštěvníci čtvrtého ročníku Dětského festivalu řemesel a profesí budoucnosti. Unikátní akce pro rodiny s dětmi se koná ve 14/15 Baťově institutu o víkendu 14. - 15. října vždy od 9 do 17 hodin.

Dnešní děti vyrůstají v digitální době, umí zacházet s mobilem a tabletem, intuitivně ovládají aplikace, ale když vezmou kladivo do ruky, nedokážou ani pořádně zatlouct hřebík. Tvrdí to nejen učitelé a učitelky, ale také rodiče. Děti si svou budoucí kariéru ani nespojují s manuální prací a řemeslnou zručností. Svědčí o tom snižující se množství absolventů odborných učilišť. Je velmi důležité postupně nové generace přesvědčit, že i řemeslo má své kouzlo a je zajímavé,“ přiblížila význam festivalu jeho organizátorka Věra Stojar.

Cílem víkendového programu je představit dětem a mladší generaci nejrůznější profese zábavnou formou, prostřednictvím interaktivních workshopů a dílen, a zvýšit tak oblibu jednotlivých oborů a ukázat řemesla jako zajímavou činnost s perspektivou do budoucna. „Děti si vyzkouší práci se dřevem i kovem, včelařství, základy mechanické konstrukce, šití, pletení, kovářství, ale i moderní digitální technologie,“ upřesnila Věra Stojar.

I letos se akce zúčastní také střední školy, které se rozhodly zpopularizovat řemesla i u menších dětí. Program připravuje Střední průmyslová škola polytechnická – Centrum odborné přípravy Zlín, Střední škola nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem a nebudou chybět ani soukromé alternativní školy, jako jsou Waldorfská základní škola Jasan a Lesní škola Sýkorka, které mají řemeslnou činnost zakomponovanou v běžné výuce. ScioŠkola Zlín si letos připravila workshop s umělou inteligencí.

Poprvé se k akci přidá také Univerzita Tomáše Bati s nově otevřenou dílnou ROBOTA. Tato dílna je prostorem pro kreativce každého věku, kteří pro svou práci využívají také moderní digitální technologie. Návštěvníci akce si tak vyzkouší práci s plotterem a 3D technologiemi. Pomocí termolisu si mohou vyzdobit vlastní či zakoupená trička nebo plátěnou tašku,“ pokračovala Věra Stojar.

Letos se děti seznámí také s obuvnickým oborem. Své umění představí Dagmar Lucie Bradávková z Intushoes s. r. o. „Dáša vystudovala zlínskou Střední školu kožařskou a tento obor se jí tak zalíbil, že se začala věnovat tvorbě střihů pro domácí výrobu jednoduchých bot, peněženek i dalších výrobků z kůže. Ke střihům vytváří stavebnice, tak aby si různé výrobky mohl vyrobit doslova každý,“ přiblížila Stojar.

Organizace Ruce v akci chystá pro děti dřevěné dílničky a malování baněk. Inspirace Zlín chystá workshop bastlení, ve kterém si kdokoliv z návštěvníků může vyrobit cokoliv podle fantazie. V bastlířské dílně bude připravená spousta materiálů a nářadí. Nejzajímavější kreativní počin bude odměněn.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x