Divadelní festival Setkání Stretnutie je v plném proudu

Inscenace Bílá voda. Foto: Národní divadlo Brno
ZLÍN – Krajské město v těchto dnech žije 28. ročníkem mezinárodního festivalu Setkání Stretnutie, který nabízí výběr zajímavých divadelních počinů, které se v poslední době urodily na české a slovenské scéně. Na diváky čeká například divadelní adaptace úspěšného románu Kateřiny Tučkové nebo tragikomedie Marie Antoinetta.

Česko–slovenský festival ve Zlíně je o našem krásném divadelním setkání stretnutí bez pomlčky a bez překladu. Užijme si ho!“ říká slovenský herec, humorista a zpěvák Miroslav Noga, který je patronem letošního ročníku Setkání Stretnutie.

Festivalový maraton zahájilo v úterý večer Divadlo Jana Palárika v Trnave inscenací Filip, která je vzpomínkou na tvorbu a život Jaroslava Filipa, slovenského hudebníka, zpěváka a skladatele, dlouholetého spolupracovníka Julia Satinského a Milana Lasici.

Dnes večer je ve Velkém sále městského divadla na programu adaptace románu Kateřiny Tučkové Bílá voda v podání Městského divadla Brno a režii Doda Gombára. Autorka románu, jenž byl v roce 2022 oceněn Státní cenou za literaturu, se inspirovala skutečnými událostmi. Inscenace se strhujícím dějem zpřítomňuje opomíjenou kapitolu totalitního bezpráví, a rovněž otevírá i otázku nerovného postavení žen v církvi a vlastně i v celé společnosti.

Třetí festivalový večer bude patřit bratislavskému Divadlu Astorka Korzo’90, které přiveze nejen svou úspěšnou hru Nevesta, ale i patrona letošního festivalu Miroslava Nogu.

V pátek pak ovládne zlínské jeviště Marie Antoinetta v podání Divadla F. X. Šaldy Liberec. V tragikomedii ze soukromí poslední královny Francie s nevyhnutelným koncem se v hlavní roli představí Karolína Baranová, která za svůj výkon získala Cenu Thálie 2023 v kategorii činohra za nejlepší ženský herecký výkon.

Festival zakončí v sobotu 18. května večer zcela mimořádný společný projekt Městského divadla Zlín a Filharmonie Bohuslava Martinů. Inscenace EGBDF (Kdo se naladí na správnou notu) česko-britského autora a zlínského rodáka Toma Stopparda, bude uvedena v české premiéře v režii Patrika Lančariče.

„Stoppard se touto hrou v roce 1977 vyjádřil k osudu své rodné země. Věnoval ji dvěma odvážným disidentům Vladimíru Bukovskému, jenž otevřeně pojmenovával zneužívání psychiatrie sovětskou mocí, a Viktoru Fajnbergovi, který se 25. srpna 1968 účastnil demonstrace na Rudém náměstí proti okupaci Československa,“ uvedla dramaturgyně festivalu Katarína Kašpárková Koišová.

Festivalové dění se ale týká i dalších zlínských sálů. Na Malé scéně se ve středu 15. května představí Národní divadlo Brno s aktuální inscenací (R)Evoluce, která přináší návod na přežití v 21. století a zamýšlí se nad tím, jak naše životy ovlivňuje umělá inteligence. Moravské divadlo Olomouc uvede na festivalu v sobotu 18. května novou dramatizaci klasického příběhu Rudolfa Těsnohlídka o lišce Bystroušce pod názvem Liška B. v režii významného českého divadelního i filmového režiséra Miroslava Krobota.

V komorním Studiu Z uvede olomoucké Divadlo Tramtarie ve středu 15. května autorskou inscenaci Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen, která se zamýšlí nad současnou problematikou bodyshamingu. Pro děti se chystá ve čtvrtek 16. května Pohádka o stvoření v podání domovského Městského divadla Zlín a v neděli 19. května dopoledne představení Cvičenci za čárou, neuvěřitelně vtipná klaunérie v podání profesionálních klaunů Labil Bones. Pro dětí do tří let je v sobotu připraveno představení Eyjú v podání pražského studia Damúza.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x