Divočáci v akci. Louky, pole, ale i okrajové čtvrti Zlína

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Čas od času o sobě dají vědět. V dobrém málokdy. Černá zvěř neboli divočáci patří do přírody zcela neodmyslitelně. Pozoruhodné na nich je, že žijí a činí se hlavně v noci, kdy opouštějí lesní úkryty. Takže je příliš často neuvidíte, zato jsou nepřehlédnutelné stopy jejich aktivit. Teď je jejich oblíbeným teritoriem a útočištěm louka na dohled od rodinných domů v Provodově na Podhoří. Ale stejně tak i ve Zlíně, pro změnu na Podlesí. Anebo na Vršavě. Což jsou obě lokality s hustou zástavbou panelových, ale i rodinných domů.

„Je zvláštní, že v našich honitbách trvalejší pohyb černé zvěře prakticky nezaznamenáváme. Stejně mluví kolegové z Řetechova či Pozlovic, ale přitom nacházíme na dalších a dalších travních plochách četné stopy jejich pobytu, při hledání potravy vyrývají stále větší plochy a působí přinejmenším estetické škody na krajině,“ vypočítává předseda Mysliveckého spolku Rýsov v Provodově Alois Prachař.

Podle všeho jde o migrační skupiny, které se pohybují výhradně v noci a mají stále další a další cíle svých „výletů.“

Často se v jarním období mluví o tom, že mohou být nebezpečné bachyně, které se vydávají do přírody společně s početnými selaty. K tomu přidává Prachař další zajímavost.

„V přírodě na rozdíl od minulosti už striktně neplatí, že se rodí výhradně brzy na jaře nebo v předjaří. Takže se s malými potomky černé zvěře, ale i mnoha dalších druhů můžeme potkávat celoročně. Je ale pravda, že v případě ohrožení právě teď může být bachyně lidem nebezpečná, v případě, že rodinku spatříte, běžte si prostě po svých,“ nabádá zkušený myslivec.

Černá zvěř patří už řadu let ke koloritu také v okrajových čtvrtích města Zlína.

„Není to nic zvláštního, vždycky to bude tak, že si zvěř hledá potravu, když je jí nedostatek v přírodním prostředí, snaží se jinde. Minulý rok se třeba celá rodinka s bachyní a mladými usídlila na Vršavě na břehu potoka Januštice,“ doplňuje jednatelka Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Vladěna Turečková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x