Dny lidí dobré vůle se blíží. Jaké budou?

Na Velehradě se v neděli vybralo 1,8 milionu korun. Foto: Dny lidí dobré vůle 2019
VELEHRAD – Už za tři týdny ožije Velehrad tradičními cyrilometodějskými oslavami. Ty se před rokem uskutečnily v komorním duchu a jistým omezením se nevyhnou ani letos. Obvyklá třicetitisícová návštěvnost se bude muset snížit pouze na povolených pět tisíc lidí.

Hlavním tématem 22. ročníku bude stejně jako loni poděkování všem nejen v první linii, kteří stále bojují proti covidové pandemii. Současně také velehradské oslavy připomenou rok sv. Josefa, 170. výročí narození Antonína Cyrila Stojana a 100. výročí jeho jmenování olomouckým arcibiskupem. Součástí je i příprava k 1100. výročí úmrtí sv. Ludmily, patronky rodin a první české světice.

Samozřejmě záleží na vývoji koronavirové pandemie a s ní souvisejícími vládními opatřeními, nicméně pokud se situace nezhorší, počítáme, že Večer lidí dobré vůle letos navštíví povolených pět tisíc lidí. Poutní mše svatá 5. července se může konat dle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bez omezení,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Benefiční koncert ale budou moci zhlédnout všichni, a to díky přímému televiznímu přenosu. Hudební hostitel Večera lidí dobré vůle Jiří Pavlica s Hradišťanem si na velehradské pódium pozve houslistu Václava Hudečka spolu s hostem, který bude velkým překvapením, dále zpěváka Davida Deyla, Jiřího Pospíchala a Slovácký komorní orchestr, Filharmonii Bohuslava Martinů, Antikvartet Dušana Vančury a operní pěvkyni Petru Alvárez Šimkovou s manželem a dětmi.

Před samotným koncertem proběhne ve velehradské bazilice Modlitba za vlast, která je organizována ve spolupráci s Armádou České republiky. Mezi účastníky budou političtí představitelé, hasiči, zdravotníci, policisté a široká veřejnost. „Letos by se Modlitby za vlast měl účastnit také armádní generál Emil Boček, který je jedním z posledních žijících veteránů,“ dodal Kořenek.

Během odpoledne 4. července se na Velehradě uskuteční program pro mladé s názvem Mladí fandí Velehradu. Jeho součástí bude parkourové vystoupení, prostor pro freestyle na koloběžkách, skateboardu nebo in-line bruslích a večerní GODZONE worship night.

Dále se v těchto dnech připravuje tradiční Mezinárodní setkání vozíčkářů, Soutěž ve fotbalových dovednostech, Ruční přepisování Bible a celá řada dalších výstav. Největší z nich bude věnována výročí Antonína Cyrila Stojana. „Pan Igor Bareš interpretuje život a dílo A. C. Stojana, které vychází na dvou CD jako audiokniha. Na Velehradě bude tato audiokniha, která se jmenuje „Být všem vším“, představena a poprvé i k zakoupení,“ doplnil Kořenek a dodal, že tradiční program pro děti se letos konat nebude.

Dny lidí dobré vůle se uskuteční v neděli a pondělí 4. a 5. července ve svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x