Dny lidí dobré vůle se blíží, na Velehradě vrcholí přípravy

Ilustrační foto: archiv Dny lidí dobré vůle
VELEHRAD – Už 25. ročník Dnů lidí dobré vůle se kvapem blíží. Na Velehradě už finišují přípravy na příchod očekávaných 30 tisíc lidí, kteří tradičně 4. a 5. července putují na cyrilometodějské oslavy. I letos se mohou návštěvníci těšit kromě duchovního programu taky na hudební vystoupení, soutěže, workshopy a bohatý doprovodný program.

„Cyrilometodějské oslavy na Velehradě jsou pro mě příležitostí na chvilku se zastavit, setkat se s milými lidmi a sdílet silnou energii tohoto místa, kde jsou hluboké kořeny naší kultury. Do jejích počátků se lidé mohou na chvilku přenést také v Klenotnici Velké Moravy, která se v těchto dnech slavnostně otevřela v areálu Archeoskanzenu v sousední obci Modrá. Touto cestou bych chtěl na Velehrad srdečně pozvat všechny obyvatele našeho regionu a současně poděkovat všem, kteří s organizací Dnů lidí dobré vůle pomáhají. Jsem rád, že je toho Zlínský kraj součástí,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Velehradské slavnosti letos 4. a 5. července nebudou jen duchovní a zábavní akcí, připomenou taky mnohem důležitější jubileum. Letos je to totiž přesně 75 let od vydání pastýřského listu Hlas čs. biskupů v hodině velké zkoušky, kterým začalo v naší zemi omezování svobody totalitním režimem a pronásledování nejen církve.

Dny lidí dobré vůle na Velehradě odstartuje Modlitba za vlast, která je organizovaná ve spolupráci s Armádou ČR. Mezi účastníky ale nebudou chybět ani představitelé státu, hasiči, zdravotníci, policisté a široká veřejnost.

Večer lidí dobré vůle

Ve čtvrtek 4. července se uskuteční tradiční benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Hudebním hostitelem bude Jiří Pavlica s Hradišťanem, který si na velehradské pódium pozve řadu zajímavých hudebních hostů. Lákadlem je například kapela Jelen, Javory Beat s Hanou a Petrem Ulrychovým, Viki Olejárová, Folk Team a rodina Kolčavových. Doprovod bude tvořit Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka, Sbor Stojanova gymnázia Velehrad, Akademický sbor Žerotín a Slovácký orchestr mladých.

Letošní výtěžek z koncertu poputuje na Konto lidí dobré vůle a podpoří spolek Vstaň a choď, který sdružuje a duchovně provází lidi s tělesným handicapem. Finance poputují taky ústavu Blízko nás, šestici rodin z moravského mikroregionu Oldřichovice-Napajedla-Zlámanec-Topolná pečující o děti s těžkou formou autismu. A výtěžek potěší taky Nadační fond ADIUVARE.

Zajímavostí je, že od roku 2005 se díky Večerům lidí dobré vůle podařilo vybrat přes 25 milionů korun, které podpořily více než 45 projektů.

Na jaký program se těšit?

Během odpoledne 4. července se uskuteční program Mladí fandí Velehradu. Nejen malí návštěvníci se tak mohou těšit na hudební vystoupení, soutěže o hodnotné ceny, kavárnu nebo fotokoutek. Podruhé se uskuteční taky zážitkovo-sportovní soutěž týmů O pohár tatíčka Stojana.

Odpolední program rozjedou rapeři TowMeot a violoncellista Petr Špaček. Chybět ale nebudou ani parkouristi ze skupiny Improve Yourself pod vedením Luba Bauma. Ti si kromě vystoupení připravili i workshopy a soutěže.

Tradičním čtvrtečním programem je taky Mezinárodní setkání vozíčkářů. Pro malé návštěvníky je připravený program Velehrad dětem s vystoupením Michala Nesvadby. Chybět nebudou ani vzdělávací semináře pro rodiny, fotografický workshop s Vítem Šimánkem, Soutěž ve fotbalových dovednostech, Ruční přepisování Bible, celá řada zajímavých výstav, vernisáží a aktivit pro děti.

Páteční Národní pouť

Cyrilometodějské slavnosti vyvrcholí v pátek 5. července, kdy se na nádvoří před velehradskou bazilikou bude konat od 10.30 hodin slavnostní mše svatá. Hlavním celebrantem bude J. Exc. Mons. Josef Nuzík, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský. Kazatelem pak bude J. Exc. Mons. Jude Thaddeus Okolo, arcibiskup a apoštolský nuncius.

Od 12.30 do 15.00 hodin Velehrad rozezní koncert dechové muziky a připravený je taky program pro děti. Organizátoři očekávají přítomnost řady krojovaných účastníků, kteří v posledních letech při pátečním programu nemohli chybět.

Kde zaparkovat, jak se dopravit na Velehrad, kde přespat a co s kolem?

Pokud budete chtít na Velehrad dorazit autem, připravte se, že jej odstavíte na záchytném parkovišti. V to se od 4. července od 14.00 hodin do 5. července do 17.00 hodin promění obchvat Starého Města. Odsud se návštěvníci na Velehrad dostanou autobusy linky 770, 771 a 775.

Pokud někdo dorazí na kole, může jej odstavit v připravené úschovně. A pro ty, kteří budou chtít na Velehradě přenocovat, bude připravené stanové městečko na louce pod hřbitovem.

--> --> --> --> -->