Do Dne architektury se poprvé zapojí i Zikmundova vila

Zikmundova vila. Foto: Onomono Photography
ZLÍN – Na přelomu září a října se po celé České republice i na Slovensku uskuteční největší architektonický festival Den architektury. Na jeho program se letos poprvé zařadí také Zikmundova vila - funkcionalistický dům legendárního cestovatele Miroslava Zikmunda.

Unikátní vila i rozsáhlá okolní zahrada jsou doslova protkány příběhy. Návštěvníci Dne architektury ve Zlíně budou mít jedinečnou příležitost si některé z nich vyslechnout. V neděli 1. října od 11 hodin se budou moci vydat na komentovanou prohlídku v prostorách zahrady Zikmundovy vily, kterou povede architekt Petr Všetečka.

Pan architekt dlouhodobě spolupracuje s Národním památkovým ústavem a k jeho realizacím patří i několik zlínských, například obnova Památníku Tomáše Bati, restaurování Baťova mrakodrapu nebo supervize projektu 14/15 Baťova institutu,“ uvedla ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila Dagmar Výlupková. Vstup na hodinovou komentovanou prohlídku je zdarma.

Součástí Dne architektury bude i výstava Příběh Zikmundovy vily. Na jednotlivých panelech zmapuje 90letou historii této pozoruhodné stavby. Její první plány vznikají v roce 1933, vila samotná byla postavena v letech 1934-35 jako baťovský dům pro prvního hejtmana zlínského okresu, vládního radu Josefa Januštíka a jeho ženu Marii.

O 9 let později ji kupuje oscarový režisér Elmar Klos a v roce 1953 se jejím majitelem stává Miroslav Zikmund. „Tehdy, před 70 lety, dostala vila podobu, jakou známe dodnes. Přestavěna byla podle návrhu architekta Zdeňka Plesníka, o interiér se pak postaral designér Miroslav Navrátil,“ doplnila Dagmar Výlupková.

Výstava bude situovaná v zahradě Zikmundovy vily od 26. září do 5. října, přístupná bude od úterý do soboty vždy od 14 do 18 hodin a v neděli od 10 do 15 hodin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x