Do Kroměříže se sjedou mladí muzikanti z Čech i zahraničí. Na doprovodném festivalu vystoupí Václav Hudeček nebo Jiří Pavlica

Foto: Letní hudební akademie Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – I když jsou letní prázdniny v plném proudu a do školních lavic se děti a mládežníci vrátí až za tři týdny, do Kroměříže se už v pátek sjede téměř šedesát studentů z Česka i zahraničí. Začne zde totiž v pořadí 5. ročník mezinárodního vzdělávacího projektu Letní hudební akademie pro mladé nadané muzikanty, který doprovodí festival Hudební Kroměříž s programem pro veřejnost.

V termínu od 12. do 20. srpna čeká na studenty v učebnách ZUŠ Kroměříž a Konzervatoře P. J. Vejvanovského výuka pod vedením mimořádných osobností klasické hudby.

Někteří studenti už nyní mají za sebou velké úspěchy na soutěžích u nás i ve světě. Mnoho z nich se k nám vrací opakovaně, aby využili jedinečné příležitosti rozvíjet svůj talent společně se špičkovými lektory,“ vysvětlil umělecký ředitel projektu, dirigent a kroměřížský rodák Tomáš Netopil.

Mezi lektory akademie nebudou ani letos chybět sopranistka Kateřina Kněžíková, violoncellistka Michaela Fukačová, cembalistka Barbara Maria Willi, klavírista Ivo Kahánek, houslista Fedor Rudin, violista Pavel Nikl. Studium pro hudební manažery povede opět generální ředitel České filharmonie David Mareček a výuku korepetitorů Zdeněk Klauda. Většina lektorů se také představí veřejnosti v rámci připravovaných koncertů.

Kromě vyučujících akademie však dorazí i další hudební hosté jako houslista Václav Hudeček, kterému bude věnovaný nedělní Slavnostní symfonický koncert ve Skleníku Květné zahrady. Setkat se s ním bude možné ale také už během sobotní besedy s Tomášem Netopilem,“ doplnila výkonná ředitelka Letní hudební akademie Jana Kubáčová.

Ta upozornila také na novinky letošního ročníku. „Poprvé například tematicky nahlédneme do oblasti folklóru. Hostem Tomáše Netopila při jedné z besed totiž bude hudebník a folklorista Jiří Pavlica,“ dodala Kubáčová.

Naprosto výjimečný hudební a dramatický zážitek čeká na návštěvníky a hosty závěrečného koncertu s názvem Návrat Amadea. Mozartovské melodie poprvé v rámci Hudební Kroměříže podtrhne mimořádná scénografie zasazená do prostředí Květné zahrady a také hvězdné lektorské obsazení koncertu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x