Do školních lavic ve Zlínském kraji letos poprvé usedlo 6000 dětí

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Do školních lavic ve Zlínském kraji letos vůbec poprvé usedlo na 6000 dětí, což je zhruba o 200 méně než loni. Do prvních ročníků středních škol naopak nastoupilo o 300 žáků více. Přibližně stejný pak zůstává celkový počet dětí v mateřských školách, který se pohybuje kolem 20 300.

Počet žáků základních škol v kraji od září mírně klesne, odhadem asi o 100. Celkem jich bude 51 600. Počty se naopak zvýší ve středních školách. Do prvních ročníků denního studia všech zřizovatelů nastoupí letos v kraji přibližně 7 500 studentů. Některou ze středních škol ve Zlínském kraji tak bude v denní formě studovat na 27 tisíc středoškoláků.

Pro letošní rok jsme připravili několik novinek. Především jsme rozšířili vzdělávací nabídku několika našich škol o obory lyceí, aby byly atraktivní a držely krok s dobou. Reagujeme tak na trend všeobecného vzdělání a zároveň myslíme na to, aby toto vzdělání mělo určitou specializaci,“ uvedla krajská radní pro oblast školství Zuzana Fišerová.

Přírodovědné lyceum se otevírá na Střední průmyslové škole Otrokovice, Střední průmyslová škola strojnická ve Vsetíně otevírá obor Technické lyceum. Na Střední škole průmyslové, hotelové, zdravotnické a vyšší odborné škole Uherské Hradiště přibyly v nabídce obory Technické lyceum a Zdravotnické lyceum. Obor Ekonomické lyceum otevírají Obchodní akademie T. Bati a VOŠ ekonomická Zlín a Obchodní akademie a VOŠ Valašské Meziříčí. Na Střední škole hotelové a služeb Kroměříž přibyl nový maturitní obor Masér sportovní a rekondiční.

Kromě širší nabídky středoškolských oborů nabízí kraj možnost studovat na 9 vyšších odborných školách, které jsou součástí středních škol. Novinkou pro letošní školní rok je obor Diplomovaná všeobecná sestra, kterou nabízí Střední zdravotnická škola a VOŠ Kroměříž,“ informovala mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

--> --> --> --> -->