Do uherskohradišťské knihovny se čtenáři nedostanou až do poloviny srpna, rekonstruuje se osvětlení

Foto: Město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Bývalá židovská synagoga, dnes Knihovna B. B. Buchlovana, je pro čtenáře uzavřená. Proč? Probíhá v ní výměna umělého osvětlení a úpravy silnoproudé elektroinstalace. Pro veřejnost by se knihovna měla znovu otevřít 18. srpna.

Čtenáři se od začátku července nedostanou do budovy Knihovny B. B. Buchlovana v Uherském Hradišti, která sídlí v bývalé židovské synagoze. Důvodem je zastaralý systém osvětlení, který si vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci a výměnu. Hlavní problém je v tom, že světla jsou velmi obtížně servisovatelná, chybí náhradní díly, které se na některé typy svítidel už nevyrábí, a problém je i v nízké svítivosti. Posílení potřebuje taky silnoproudá elektroinstalace, hlavně kvůli rozmístění počítačů a technického vybavení pro personál a návštěvníky.

„Nové osvětlení bude realizováno za použití soudobých stropních a závěsných svítidel obdélníkového nebo kruhového charakteru. Historizující svítidla na hlavním schodišti a kopuli budou vyčištěna a osazena LED žárovkami,“ přiblížila místostarostka města Marcela Čechová.

Práce v interiéru knihovny si žádají její kompletní uzavření pro návštěvníky. Ti ale stále mohou využívat služby poboček v dalších městských částech Uherského Hradiště. Otevřeno je v Jarošově, Kasárnách, Mařaticích nebo ve Štěpnicích. Fungují také e-výpůjčky. Hlavní budova knihovny se čtenářům znovu otevře 18. srpna.

Celková výměna světel a elektroinstalace vyjde na 2,3 milionu korun. Jde navíc o druhou rekonstrukci v průběhu pouhých dvou let. V roce 2022 se totiž budova z roku 1875 dočkala nové fasády za více než 5 milionů korun.

--> --> --> --> -->