Do Zikmundovy vily se první návštěvníci podívají už letos

Foto: Zikmundova vila
ZLÍN – Skvělá zpráva pro všechny cestovatelské nadšence a především fanoušky legendárního dua H+Z! Zikmundova vila ve Zlíně se veřejnosti otevře už letos v září.

Za zpřístupněním Zikmundovy vily pro veřejnost a rozjezdem kulturního programu v této památce stojí Nadační fond Zikmundova vila, kterému se podařilo získat podporu Fondů EHP ve výši 3 a půl milionu korun. Důležitým partnerem projektu se stalo norské Muzeum Kon-Tiki a zlínské Technologické inovační centrum.

Miroslav Zikmund považoval za svůj životní úkol otevírat svět lidem. A našim úkolem je teď oplátkou otevřít jeho dům světu. Díky podpoře Fondů EHP můžeme tento krok realizovat už letos, a navíc ve spolupráci s renomovanými partnery,“ uvedl předseda Nadačního fondu Zikmundova vila Čestmír Vančura.

Návštěvníci se tak budou moci seznámit nejen s domovem Miroslava Zikmunda, ale také s osobností Thora Heyerdahla, o jehož odkaz se stará právě partnerské Muzeum Kon-Tiki. „Věřím, že z této společnosti by měl Mirek radost,“ dodal Vančura.

Propojení Zikmunda a Hanzelky s norským cestovatelem Heyerdahlem se nabízí. V roce 1947, kdy se Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund vydali na objevitelskou cestu po Africe a Jižní Americe, zahájil Thor Heyerdahl vlastní expedici Kon-Tiki, aby světu ukázal, že národy Polynésie a Jižní Ameriky byly v prehistorických dobách propojeny. Tím začala jeho celoživotní snaha cestovat po světě s cílem porozumět jiným kulturám.

Obě výpravy měly společný vedlejší cíl: sblížit lidi tím, že nám přinesou příběhy ze svých cest. Je pro nás ctí, že můžeme zahájit spolupráci a přátelství s Nadačním fondem Zikmundova vila. Podělíme se o své příběhy s našimi komunitami a sblížíme se. Nechť se cesta rozběhne,” sdělila vnučka cestovatele Heyerdahla a ředitelka Muzea Kon-Tiki Liv Heyerdahlová.

Provoz Zikmundovy vily bude ze začátku zkušební, aby její vedení zjistilo ekonomickou a personální náročnost.

V rámci pilotního provozu počítáme s jedním prohlídkovým dnem v měsíci, kdy se ve vile vystřídají až čtyři skupiny vždy o šesti návštěvnících. Vstup bude, stejně jako např. ve vile Tugendhat, možný po rezervaci předem,“ vysvětlila ředitelka Nadačního fondu Zikmundova vila Magdaléna Hladká.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x