Do Zlína na Barum Czech Rally přijede elitní pole evropského šampionátu

Zlínským pořadatelům se přihlásilo celkem 114 posádek z 22 států. FOTO: rallyservice.cz
ZLÍN - Seznam přihlášených posádek na 52. ročník Barum Czech Rally Zlín 2023 byl odtajněn. Soutěžní posádky čeká od 18. do 20. srpna boj o důležité body do hodnocení Mistrovství Evropy v rally a PSG Mistrovství České republiky v rally.

Zlínským pořadatelům se přihlásilo celkem 114 posádek z 22 států. Z čela kvalitně obsazeného mistrovství Evropy s výjimkou Francouze Yoanna Bonata neschází nikdo.

Za poslední léta se objeví ve Zlíně nejkvalitnější startovní pole. Přijede Hayden Paddon, Mads Ostberg, ale i poslední mistři Evropy Efrén Llarena, Alexej Lukjaňuk nebo Chris Ingram.

Fanoušci rallysportu se mohou těšit na srovnání elitních jezdců z evropského šampionátu s českou špičkou,“ přiblížil tiskový mluvčí Barumky Roman Ordelt.

Král Barumky Jan Kopecký vyhrál zlínskou rally celkem desetkrát, z toho posledních sedm ročníků za sebou nenašel žádného přemožitele. Letos si brousí zuby na jeho skalp pořádná smečka dravců v řadě.

K největším diváckým lákadlům patří start dvou předních jezdců, kteří v minulosti vyhráli soutěž mistrovství světa, a to Hayden Paddon z Nového Zélandu a Mads Ostberg z Norska,“ upřesnil Ordelt.

Šestatřicetiletý jezdec z daleké Oceánie je téměř jistým mistrem Evropy a v České republice se objeví vůbec poprvé. Na startu budou i poslední tři evropští šampioni Efrén Llarena ze Španělska, Alexej Lukjaňuk v barvách jeho nové domoviny Kypru a navrátilec na soutěžní tratě Chris Ingram z Velké Británie.

Z evropské špičky bude na startu i vítěz dvou šotolinových rally v rámci ME Martinš Sesks z Lotyšska, dále Mathieu Franceschi z Francie, Mikko Heikkilä z Finska, Simon Wagner z Rakouska a Andrea Mabellini z Itálie. Černým koněm soutěže může být Joshua McErlean z Irska, vysoko míří i Simone Tempestini z Rumunska nebo Miklós Csomós z Maďarska.

Z české špičky startuje pravidelně v evropském šampionátu Filip Mareš, který je v průběžném pořadí na osmém místě. Tři starty si připsal v Evropě letos Erik Cais, jenž své starty soustředí na soutěže mistrovství světa WRC2, kde zajel výborné výsledky v Monte Carlu a na Sardinii.

Vedle Kopeckého zabojují nejen o body do českého šampionátu nesmírně rychlý Dominik Stříteský, vítěz nedávné Bohemia rally a Adam Březík, premiérově s vozem Škoda Fabia Rally2 Evo. Dále s prioritou ERC1 pojede Martin Vlček,“ pokračoval Roman Ordelt.

Z celkového počtu přihlášených pojede 70 posádek v mezinárodním poli, z uvedeného počtu je 41 s prioritou ERC, přičemž s prioritou ERC1 pojede 24 jezdců, ERC 3 dva jezdci a s prioritou ERC4 15 jezdců. Na seznamu přihlášených najdeme celkem 34 vozů kategorie Rally2/R5.

Zpestřením startovného pole bude i šest ženy za volantem. Jezdecké umění předvedou na českých tratích známé Adrienn Vogelová z Maďarska, Jekatěrina Statijevová z Bulharska, Cristiana Opreaová z Rumunska, ale premiérově i Rachele Somaschiniová z Itálie, Aoife Rafteryová z Irska a česká závodnice Eliška Slavíková,“ dodal Ordelt s tím, že pozornost médií a diváků určitě přitáhne rovněž hokejový mistr světa a bývalý úspěšný obránce v NHL Filip Kuba.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x