Dobré jídlo, zábava i trocha historie. Blížící se prodloužené víkendy jsou jako stvořené na výlety

Stavění máje ve Valašském muzeu v přírodě, foto: CCRVM
ZLÍNSKÝ KRAJ – Blíží se dvojnásobná trojice volných dní, kterou zajistí 1. květen – Svátek práce a 8. květen – státní svátek připomínající osvobození Československa. A jelikož se už dostavilo i jaro ve své plné síle, je na čase vyrazit na nějaký ten výlet.

„Na přelomu dubna a května nás ve Zlínském kraji čeká mnoho zajímavých akcí, ať už těch tradičních, ale i naprosto jedinečných. Věřím, že přilákají mnoho návštěvníků nejen z našeho kraje, ale i z okolních regionů. A pokud si někdo během těchto dní plánuje ‚dát do těla‘, určitě se potkáme na některé z místních cyklostezek,“ říká náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Traub.

Do 28. dubna se milovníci filmů s cestovatelskou tematikou mohou vydat na festival Neznámá země ve Zlíně. Město na něm spolupracuje se společností PiranhaFilm cestovatele Petra Horkého.

Poslední dubnový víkend se veřejnosti otevře nově zrekonstruovaný pietní památník Ploština. Ten připomíná místní tragédii posledních dnů války prostřednictvím nového objektu s expozicí. Ve stejném čase budou mít návštěvníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti poslední možnost zhlédnout unikátní výstavu Kriticky ohrožené jevy našich nářečí.

S jarem přichází i dvě nejočekávanější výstavy, které lákají hlavně milovníky květin. Tou první je Zahrada Věžky JARO, která se koná od 27. dubna do 1. května. Na kroměřížském výstavišti jí bude v podobném termínu, tady od 28. dubna do 1. května, konkurovat Floria JARO.

Poslední dubnový pátek a sobota budou patřit také exotickým chutím a dobrému jídlu. Na Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti totiž zavítá gastrofestival s tematickým označením Cesta kolem světa.

Přichází také čas sletů čarodějnic. Jeden takový se uskuteční 29. dubna v Liptále. A hned druhý den přiletí čarodějnice i do Hulína, Kunovic a Archeoskanzenu Modrá.

Poslední dubnový den se bude slavit i ve Vlčnově, kde se příchozí mohou těšit na Búdování. To polichotí hlavně milovníkům gastronomie, protože se bude podávat víno, dobrá káva a dezerty.

Pondělí 1. května je Svátkem práce a Zlín ožije v duchu baťovských tradic. Hlavní dění se bude odehrávat ve vile Tomáše Bati a na náměstí Míru. Návštěvníci se už teď mohou těšit na velkolepý a nápaditý prvomájový průvod.

Ve stejný den ožijí prvomájové tradice i ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Tam se už tradičně bude vztyčovat májka. A do třetice 1. květen – tento den bude také posledním, kdy se pro návštěvníky Arcibiskupského zámku v Kroměříži zpřístupní výstava Jaro na zámku.

Všechny akce konané zároveň v prvním i druhém květnovém týdnu nejlépe reprezentuje Zlín Design Week. Ten je už řadu let pevnou součástí jarního dění v krajském městě a letos bude své příznivce lákat od 1. do 10. května.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x