DSZO loni evidovala přes 6 tisíc černých pasažérů. Ti stále častěji platí pokuty přímo na místě

Ilustrační foto
ZLÍN, OTROKOVICE – Na palubě vozidel MHD ve Zlíně a Otrokovicích se každoročně přepraví šest až osm tisíc černých pasažérů. Zatímco jejich počet dlouhodobě spíše klesá, v poslední době přibývá těch, kteří platí pokutu přímo na místě, a to buď hotově, nebo bankovní kartou.

Podle právě uzavřené statistiky zachytili revizoři Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice za celý rok 2022 v trolejbusech a autobusech 6 133 cestujících bez platného jízdního dokladu. Z nich 2 511 zaplatilo stanovenou pokutu ve výši 500 korun přímo do rukou revizora.

Většinou v hotovosti, ale stále častěji také kartou (mobilem či náramkem) prostřednictvím revizorova přenosného bankovního terminálu. S 3 622 černými pasažéry, kteří nebyli schopni nebo ochotni zaplatit na místě, revizoři sepsali hlášenku,“ upřesnil mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Černí pasažéři s hlášenkou mohou uhradit pokutu do 10 dnů v sídle DSZO, ale už v dvojnásobné výši 1 000 korun. Při platbě nebo nutném vymáhání pokuty v pozdějším termínu se základní částka přirážky zvyšuje automaticky na 1 500 korun. Za dodatečně předloženou zapomenutou časovou jízdenku zaplatí cestující jen 100 korun.

Nejde nám o to cestující nějak trestat a způsobovat jim finanční problémy, ale dosáhnout stavu, kdy si budou všichni jízdenku kupovat. Proto také zaměstnáváme i pracovníky přepravní kontroly a každodenně je vysíláme do terénu, aby lidé neztratili povědomí o možnosti kontroly i riziku sankce a na svou povinnost opatřit si jízdenku nezapomínali,“ zdůrazňuje ředitel DSZO Josef Kocháň.

Podle statistik se počet černých pasažérů v uplynulém roce v síti DSZO oproti předchozím rokům mírně snížil, přestože přepravených cestujících naopak přibývalo.

Na poklesu počtu cestujících zjištěných bez platného jízdního dokladu se pravděpodobně projevilo i zvýšení přirážky od roku 2021. A na zvýšenou ochotu černých pasažérů zaplatit 500 korun hned na místě má nepochybně vliv i skutečnost, že při dodatečné platbě na pokladně DSZO je to přijde nejméně na dvojnásobek,“ domnívá se vedoucí přepravní kontroly Milan Máčala.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x