Dvanáct metrů vysoký sloup Nejsvětější Trojice v Kroměříži boduje v soutěži Památka roku

Opravený sloup se sousoším Nejsvětější Trojice. Foto: web města Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Další zrestaurovaná kroměřížská památka, morový sloup se sousoším Nejsvětější Trojice, uspěla v soutěži Památka roku 2021. Sloup, který je dominantou Riegrova náměstí, zvítězil v krajském kole v kategorii velká rekonstrukce nad dva miliony korun a postoupil do kola celostátního.

„Již druhý rok po sobě jsme zabodovali v soutěži Památka roku, což je velký úspěch. A zároveň potvrzení, že v Kroměříži se o památky, ať už jde o stavby, sochy nebo jiné architektonické prvky, staráme a není nám lhostejný jejich vzhled ani stav,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová.

Oprava sloupu se sousoším Nejsvětější Trojice probíhala od dubna do prosince loňského roku. Celá sochařská výzdoba musela být demontována a sochy převezeny do restaurátorských dílen, kde byly očištěny a opraveny. Řemeslníci opravili i samotný sloup včetně kovových prvků, přičemž některé prvky musely být nově vyrobeny. Součástí restaurování byla také revize a obnova statické funkce kotvícího systému, opravený a nově vyspádovaný byl spodní schodový stupeň. Restaurátorské práce na objektu obstarala pardubická firma Chládek a Tintěra a město za ně zaplatilo 9,4 milionů korun.

Dvanáct metrů vysoký sloup Nejsvětější Trojice, který je součástí Městské památkové rezervace Kroměříž, je zapsaný na seznamu českých kulturních památek. Jedná se o významnou 12 metrů vysokou sochařskou památku vrcholně barokní tvorby Jana Sturmera zhotovenou z pískovce v letech 1724 až 1726, kterou pořídili kroměřížští měšťané jako projev vděčnosti za překonání morové epidemie v roce 1715.

Město Kroměříž se do soutěže Památka roku zapojilo podruhé. V loňském roce rovněž zvítězilo v krajském kole, a to díky soše Panny Marie na Mariánském sloupu na Velkém náměstí v kategorii malá rekonstrukce. Ocenění se udělují za nejlepší projekty a realizace obnovy movitých a nemovitých památek, věcí, které mají památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty. Soutěž organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

Kroměříž uspěla rovněž v soutěži Historické město roku 2021, kde zvítězila v krajském a postoupila do celostátního kola. Výsledky celostátních kol obou soutěží – Památka roku 2021 a Historické město roku 2021 – budou známy v průběhu dubna.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x