Dvojice mužů připravila prodavače o 56 tisíc korun, hrozí jí pětileté vězení

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Po dvou letech podal komisař kriminální policie ze Zlína návrh na podání obžaloby proti dvěma obviněným mužům ze sousedního státu ve věku 34 a 36 let za spáchání trestného činu podvod ve spolupachatelství, protože v roce 2018 minimálně v patnácti případech při rozměňování peněz v různých prodejnách v České republice uvedli v omyl prodavače a připravili je tak celkově o téměř 56 tisíc korun. Serveru Zlin.cz to sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Muži při svých návštěvách různých prodejen ve Zlíně, Praze, Pardubicích, Brně, Ostravě, Mladé Boleslavi, Třebíči či Havlíčkově Brodě vždy požádali prodavače o rozměnění bankovek, přičemž jeden z mužů navíc prodavače rozptyloval dalšími otázkami. Poté žádali o další a další rozměnění na menší či větší bankovky, které neustále přepočítávali, až zaměstnance prodejny natolik zmátli, že každého z nich připravili o dva až osm tisíc korun. Podvodnou směnu peněz se jim podařilo realizovat mimo jiné v pokladně Českých drah nebo v pokladně nemocnice.

„Každý z jednotlivých případů původně šetřili policisté na příslušném obvodním oddělení. Až po zjištění, že se jedná o sériovou trestnou činnost pravděpodobně stejných pachatelů, všechny obdobné trestné činy sloučili policisté v loňském roce na Oddělení obecné kriminality ve Zlíně, kde jsme přijali první oznámení o podvodu,“ upřesnila Kozumplíková.

Oba pachatele bylo možné k jednotlivým případům vyslechnout pouze cestou právní pomoci sousedního státu, přičemž ovšem oba využili svého práva nevypovídat. Starší z mužů byl pro obdobnou trestnou činnost navíc potrestán již v lednu roku 2018 k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou do dubna roku 2019. Oběma mužům v případě odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x