Fandové v pozoru, dnes večer začínáme na EURU. Honzové věří v remízu

Foto: archiv Jana Podešvy
ZLÍN/ DOLNÍ NĚMČÍ - Aniž bychom brali zásluhy jiným, pochvalme se. Ve Zlínském kraji je vysoká koncentrace hokejových a fotbalových, často tedy dvojjediných fandů. Druhý díl extáze (po té hokejové) právě začíná. V úterý ve 21:00 nastoupí česká reprezentace na EURU proti favorizovaným Portugalcům. Naši příznivci ale věří těm svým. V Lipsku vlastně nemáme co ztratit.

To je hodně podobné i názoru Jana Podešvy ze Zlína. Fanoušek, který už „kroutí“ v oboru druhou desetiletku a dokonale vede k víře v naše sportovce se sympatickou dávkou hrdosti i svého patnáctiletého syna stejného jména. Mladý Honza už v takovémto věku okusil dres Áčka dospělého týmu FC Příluky ze zlínské východní části v 1.B třídě Zlínského kraje.

Honza starší zastaví vůz okrášlený českou vlajkou a pochlubí se, že ve fandovství není žádným nováčkem.

„Poprvé jsme se s kamarády vydali do italského Turína na zimní olympiádu, což bylo v roce 2006. A od té doby jsem lapen, když to jde, podporuji teď už i se synem naše reprezentanty na mezistátních utkáních, byli jsme mimo jiné v Anglii ve Wembley, známe například francouzské stadiony z EURA 2016, povzbuzujeme na domácích zápasech reprezentace, byli jsme v Polsku na kvalifikačním utkání v listopadu loňského roku. Ale máme rádi i hokej, naposledy jsme se vydali třeba do Ostravy a třebaže tam nehrála na MS naše repre, byla tam báječná atmosféra a o tu mi jde nejvíce,“ sčítá některá fanouškovská zastavení Podešva starší.

Zatímco Honza starší přes veškerou snahu vstupenky na vystoupení našich fotbalistů v Lipsku a v Hamburku během základní skupiny nesehnal, David Jurásek starší, otec našeho reprezentanta, na první zápas s Portugalci vyráží.

„Jedeme ráno od nás ze Slovácka, hraje se v devět večer, tak to bude v klidu. Vstupenky máme, těšíme se moc, zda-li David nastoupí, to se teprve uvidí. Cesta je sice dlouhá kolem 530 kilometrů, ale to zvládneme. Za základní propriety považuji dres do hlediště a slivovici, tou si vykloktáme před utkáním, aby nám šly dobře hlasivky,“ vypráví Jurásek s tím, že z Dolního Němčí jede po vlastní ose více kamarádů a známých.

„Fandovství považuji za báječnou věc, mám rád nejrůznější převleky, stylové oblečení, občas se stávám i bubeníkem. Češi jsou ve fandění lepší než před lety, ale za ostatními zeměmi ještě pořád pokulháváme. Třeba když spustí svůj chorál chorvatští fandové, tak vám fakt běhá mráz po zádech a může být třeba třicet nad nulou,“ nabízí svůj pohled na věc Jurásek.

Jaké mají podle věrných fans čeští fotbalisté šance na úspěch?

„Myslím, že by byl velmi solidní výsledek, pokud by se našim povedlo postoupit ze skupiny, pak bychom viděli, co dál,“ říká Jurásek starší.

A co na to Podešva?

„Já to vidím optimisticky, máme kvalitní mužstvo, musejí bojovat jeden za druhého, podat kolektivní výkon. S Portugalskem věřím v remízu. A teprve pak se budou dít věci, moc by se mi líbil třeba bronz,“ zasní se optimisticky naladěný Jan Podešva, který bude tentokrát fandit u televize.

Zobrazit fotogalerii >>