Filmový festival se uskuteční v tradičním jarním termínu

Letošní Zlín Film Festival se bude konat v tradičním jarním termínu. Foto: archiv Zlín Film Festival
ZLÍN - Organizátoři Zlín Film Festivalu představili vizuál letošního 62. ročníku. Ve svém doprovodném programu se festival připojí k oslavám 700. výročí od založení města. Konat se bude od 26. května do 1. června 2022.

Šedesátý druhý ročník nejstaršího a největšího festivalu filmů pro děti a mládež se letos neponese v tradičním formátu hlavního tématu z minulých let, tématem je festival sám. „700 let od první písemné zmínky o Zlíně je pro nás neopomenutelné téma, a protože je náš festival nedílnou součástí kulturního života města, rádi bychom v doprovodném programu na významné jubileum navázali a v jeho průběhu připomenuli i významnou roli filmu ve Zlíně,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Autorem letošního vizuálu je opět designér Zdeněk Macháček. Ve snaze oslovit mladší generaci návštěvníků využívá letos prvků, se kterými se denně všichni potkávají. „Chceme silně apelovat na osobní vzájemnou komunikaci hlavně v populaci mezi 6-16 lety,“ vysvětlil Zdeněk Macháček ze zlínského Studia 6.15 a dodal: „Pomocí info bloku, ikony či komiksové bubliny, hromady filmového materiálu a dominantního nového logotypu festivalu, jasné a veselé barevnosti chceme všechny vyzvat: Zhasněte monitory, omezte e-komunikaci na sítích a pojďte s námi do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu. Pojďte s námi oslavit 700. narozeniny města Zlína, města, bez kterého by festival nebyl a opačně.“

62. ročník Zlín Film Festivalu představí soutěžní snímky v tradičních kategoriích, do kterých mohou tvůrci přihlašovat své filmy až do 1. března. Dramaturgové jsou ve vrcholné fázi výběru filmů pro nadcházející ročník. „V tuto chvíli stále ještě probíhá filmový trh v Berlíně, který je pro nás klíčový, protože právě zde máme možnost vidět nejnovější světovou filmovou produkci, kterou poté přivezeme do Zlína,“ vysvětlila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Po předchozích dvou nestandardních ročnících, kdy se festival v roce 2020 uskutečnil v září a v loňském roce potom dokonce ve dvou částech, se organizátoři vrací k původnímu jarnímu termínu. „Předchozí dva roky nám potvrdily, že správné místo v kalendáři má festival na přelomu května a června a doufáme, že už to tak do budoucna i zůstane,“ prohlásila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a dodala, že pandemie přinesla festivalu kromě komplikací také nové příležitosti v podobě online projekcí. Ty inspirovaly společnost Filmfest, s.r.o. k vytvoření nového celoročního projektu. Prostřednictvím vlastní online distribuční platformy Zlín Fest Screen tak nabízí od začátku února školám po celé republice kvalitní filmovou tvorbu z celého světa včetně metodických a pracovních listů.

Společnost Filmfest, s.r.o. však kromě samotného filmového festivalu a platformy Zlín Fest Screen organizuje i další projekty, jako je Salon filmových klapek, Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín, spravuje stálou expozici zlínského filmu pod názvem Kabinet filmové historie na Filmových ateliérech, organizuje filmové příměstské tábory a nově připravila v rámci mezinárodního projektu festivalů i speciální filmový workshop.

Dva ze zmíněných projektů jsou tradiční a neodmyslitelnou součástí festivalového doprovodného programu a oběma patří festivalová neděle. Salon filmových klapek letos slaví čtvrtstoletí své existence a odstartuje 9. března vernisáží v pražském Divadle Hybernia. Z Prahy se vydá do Mladé Boleslavi, Liberce-Vratislavi, Olomouce, Brna a do Zlína, kde vyvrcholí tradiční aukcí v neděli 29. května v Kongresovém centru Zlín. Prostřednictvím Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN výtěžek dražby putuje k začínajícím talentovaným filmařům. „Důkazem, že se peníze vynakládají smysluplně, jsou úspěchy podpořených filmů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Příkladem jsou mimo jiné početné nominace na České lvy, Ceny české filmové kritiky či účast na festivalech v Cannes či v Locarnu,“ doplnila Markéta Pášmová.

7. ročník Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín 2022, který je dnes největší běžeckou událostí ve Zlínském kraji, odstartuje v neděli 29. května nově již v 10 hodin dopoledne od Kongresového centra.

Jako v předchozích letech bude součástí festivalu kromě klasických projekcí soutěžních a dalších filmů i bohatý doprovodný program na řadě míst ve Zlíně, který přinese zábavu, poučení i příležitosti pro smysluplné trávení společného volného času pro celou rodinu. „Za podpory generálního partnera Kovárny VIVA, který letos slaví 30. výročí od svého založení, se například uskuteční velký koncert Jarka Nohavici. Prostřednictvím výstav se také ohlédneme do historie filmu ve Zlíně,“ naznačila Jarmila Záhorová.

Od 9. do 12. června se 62. Zlín Film Festival přesune do Mikulova, kde se již pošesté budou konat Mikulovské ozvěny Zlín Film Festivalu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x