Fotbal MS. Jak to vidí Superman?

Foto: zlin.cz a rodinný archiv
SCHWANDEN - Žije dlouhatánská léta - od roku 1968 - ve Švýcarsku. Ale dva roky předtím si ještě jako mladý bratislavský a tudíž nejlepší slovenský i československý kulturista zahrál v téměř kultovním filmu režiséra Vorlíčka Kdo chce zabít Jessii roli Supermana po boku tehdejších hvězd, mimo jiné Olgy Schoberové. Coby architekt se výborně uplatnil v zemi pod Alpami. A z tamějšího Schwandenu s ním šla jako vždy bezvadná řeč. Tentokrát o Mistrovství světa ve fotbale v Kataru.

Tak, milý Supermane, začněme od jiného Supermana, říkají tak Cristianu Ronaldovi. Je to dobrá trefa?

Určitě ano, myslím, že to docela sedí. Mám ho jako fotbalistu rád třeba proto, jak dlouho se dokáže udržet na výsluní, v absolutní pozornosti médií. A sedí to i proto, jak je vybaven atleticky. Jeho výskok, to je něco.

Jak dopadne dnešní osmifinálový duel vašich švýcarských fotbalistů s Ronaldovým Portugalskem?

Favorit je jasný, pro Švýcary je velkým úspěchem postup ze skupiny. Portugalci jsou mimořádně silní, ale od našich hráčů očekávám obrovskou dávku bojovnosti, to může mít svoji váhu.

Jak moc vám v té smetanové společnosti chybějí Češi a Slováci?

Chybějí mi moc, to je jasné. V časech Československa jsme bývali úspěšní, ale svět nám asi utíká. V roce 1990 na posledním společném vystoupení jsme byli ve čtvrtfinále, to byl úspěch, pak už to bylo a je horší.

Vy jste znám jako polysportovec, nejen mistr kulturistiky, míčové hry vám učarovaly rovněž?

Samozřejmě, od malička. Pamatuji v Bratislavě fotbal s hadrákem, hrálo se hrálo, pořád. Když měl někdo opravdový kulatý a kožený míč, byl klukovským králem.

Bavíme se tu o Ronaldovi, Messim, Mbappém a dalších hvězdách, ale vy si jistě vybavíte moře starších…

V Bratislavě hrával Ladislav Kubala, pozdější hvězda Barcelony, muž, který tam vyhrál anketu století a nechal za sebou třeba Johana Cruyffa. Viděl jsem hrát Bicana, vzpomínek by bylo moře, ale je třeba žít současností.

Jistě, třeba mistrovstvím světa, jak hodně jej sledujete?

Co můžu, fotbal mne pořád hodně baví. Mám takovou malou připomínku, možná povzdech.

Povídejte

Dřív se samozřejmě nehrávalo v takovém tempu, ale zase bylo méně toho tahání za dres a podobně. Bylo víc času například na střelbu. Dnes to kluci chtějí dovézt až do kuchyně a já přitom miluji střelbu. Že to jde i dnes, dokazuje například Francouz Mbappé. I proto mají Francouzi můj respekt, ale od čtvrtfinále čekám naprosto vyrovnané souboje.

Podíval jste se od jarní návštěvy Kunovic znovu do staré vlasti?

Ano, na Slovácku jsem byl v dubnu na mistrovství republiky v kulturistice, teď na další pěkné akci v Praze. A měl jsem to štěstí, že byl čas na prohlídku historického centra. Stejně tak i na krátkou návštěvu Bratislavy, to je můj první domov.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x