Fotbalista Poznar se dal na otužování, hledá nejlepší rytmus pro tělo

Fotbalista Zlína Tomáš Poznar (ve žlutém dresu) při zápase s Karvinou. Foto FC Fastav Zlín
ZLÍN – Patří mezi profesionální sportovce, které chytlo otužování. Fotbalista Zlína Tomáš Poznar se díky spoluhráči Šimonu Chwaszcovi dostal ke koupání v ledové vodě. Společně několikrát týdně míří do Otrokovic. Na Štěrkovišti si pravidelně po tréninku v rámci regenerace odpočinou, vyplaví endorfiny, posílí kardiovaskulární systém a především zlepší náladu.

Zkušený dvaatřicetiletý forvard otužování bere sportovně. Žádné rekordy lámat nechce ani nepotřebuje. „Nemám velké cíle ani ambice. Jde čistě o to, že je to příjemné a baví mě to. Vidím v tom především potenciál zdraví a imunity, ale taky dobrou regeneraci pro náš sport,“ uvedl v rozhovoru na klubovém webu Poznar.

Pobyt ve vodě bere jako relax, příjemné zpestření dne. Únik od každodenních starostí. Sportovec se řídí metodou, kterou doporučuje Wim Hof, známý jako Iceman. Nizozemec, který se věnuje extrémním sportům a je známý svou odolností vůči extrémnímu chladu, je držitelem několika rekordů v této oblasti. Pojednává o něm kniha Co tě nezabije: Jak ledová voda, extrémní nadmořská výška a okolní podmínky obnoví naši zašlou sílu od Scotta Carneye.

Vlezeš do vody a trochu tě to sekne, ale potom už se soustředíš na své tělo, na dech, kde tě to víc bolí a tam se pak snažíš dýchat. Nemyslíš ale na své problémy, nebo že se ti něco nepovedlo. Tam jsi úplně jinak nastaven,“ líčí.

K plavání ve studené vodě se dostal díky Chwaszcovi. „Šíma už se otužoval před Novým rokem, a to mě motivovalo. Viděl jsem, že je v pohodě, v kondici a dobře funguje. Říkal mi, že ho to baví, že mu to pomáhá a mě to téma zajímalo, tak jsem si to taky šel zkusit a začali jsme chodit spolu. Hrozně mě to chytlo. Psali jsme si, jaké to má účinky, jak nás to může posunout, což bylo to motivační. Stále se toho držíme,“ říká.

Když poprvé vlezl do vody, vydržel v ní sotva třicet vteřin. „Vlétl jsem tam, byla hrozná zima a šel jsem hned ven,“ líčí s úsměvem. „Pak se to pořád posouvalo a je zajímavé, jak si tělo dokáže zvyknout a adaptovat se. Nyní už vydržím třeba sedm minut. Šíma ještě daleko víc, třeba i jedenáct,“ přidává obdivně.


I když odborníci doporučují vlézt do vody hned po ránu, aby se nastartovalo tělo, profesionální fotbalisté to mají trošku jinak. „Pro nás to před tréninkem není úplně vhodné. Nebo možná by bylo, ale museli bychom jít hodně brzy ráno, aby si tělo ještě odpočinulo před tréninkem, takže my to děláme v rámci regenerace pravidelně po tréninku,“ informuje.

Zatímco dříve chodili i čtyřikrát týdně, v poslední době to změnili a své tělo noří do vody ob den. „Hledáme ten nejlepší rytmus pro naše tělo. Baví nás to, a když vynecháme, tak nám to už i chybí,“ přiznává. Poznar nyní už chlad přímo vyžaduje. „Je mi to i příjemné. Líbí se mi postavit tomu a mít pak z toho ten příjemný pocit. To je fajn,“ říká.

Otužování má dlouhou historii, během které se potvrdily jeho blahodárné účinky na imunitní systém člověka. Díky pravidelnému ochlazování se lépe snáší změny počasí, posílí se kardiovaskulární systém. Studená voda dále dobře prokrvuje tělo, a tím zlepšuje funkci svalů a kloubů. Pomáhá také budovat trpělivost, vytrvalost a pevnou vůli, navíc se při něm vyplavují endorfiny, tedy hormony štěstí, které zvyšují pocit spokojenosti a dobré nálady.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x