Rozloučení s fotbalovou legendou Antonínem Juranem proběhne ve středu

Ve středu se rodina i veřejnost rozloučí s Antonínem Juranem. Foto: Archiv Antonína Jurana
ZLÍN - Obřadní síň zlínského krematoria bude ve středu před polednem plná fotbalových kamarádů. Kromě blízké rodiny a známých si především pamětníci nenechají ujít rozloučení z nezapomenutelným fotbalistou a také trenérem Antonínem Juranem. Poslední poctu mu vzdají od půl dvanácté.

„Přišel jsem začátkem 70. let z vojny a naskočil jsem coby mladík do útoku s takovou hvězdou, jakou byl Tonda Juran. Ten se vrátil ze svého angažmá ve Slovanu Bratislava. Úplně jsem hleděl. Nikdy předtím ani potom jsem nepoznal takového srdcaře, bojovníka, který by se rozdal ve prospěch týmu. V tom byl Tonda Juran, urostlý útočník, střelec k pohledání, nenapodobitelný,“ vzpomíná po půlstoletí další známý zlínský forvard Jiří Strnad.

Z tehdejšího Gottwaldova zavál fotbalový osud výborného fotbalistu do Slušovic. Tam načal trenérskou kariéru. Stejně úspěšnou, jako tu hráčskou.

„My jsme si moc přáli, aby trénoval tady u nás. Dodnes nevím, proč se tak nestalo. Juran byl zárukou, že bude stejně skvělý na lavičce, jako byl na hřišti. Však za něho taky mluví výsledky. Slušovice zamířily pod jeho vedením na špici druhé ligy, s Uherským Hradištěm i slovenskou Dubnicí dospěl do nejvyšších soutěží, jen ve Zlíně trénoval epizodně, škoda,“ dodává Strnad.

Antonína Jurana znala fotbalová veřejnost dlouhá léta. Blanenský rodák chyběl na ligových zápasech jen v posledních dnech svého života. Odešel ctěn veřejností 3. srpna. Vzpomínky na tohoto borce zůstávají ty nejlepší.

Ve středu si to na Lesním hřbitově připomenou jeho přátelé. Moc takových osobností kolem fotbalu v regionu opravdu nebylo.

Čest jeho světlé památce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x