Fotbalový výběr Zlínska vyhrál finále národní kvalifikace UEFA Regions‘ Cup. Rozhodly penalty

Výběr KFS Zlín (žluté dresy) zdolal na hřišti Humpolce soupeře ze středních Čech 5:4 na penalty. Foto: www.fotbal.cz
ZLÍN - Finále národní kvalifikace UEFA Regions' Cupu vyhráli fotbalisté výběru Zlínského KFS. Ve středu v podvečer na stadionu v Humpolci porazili Středočeský KFS po penaltovém rozstřelu.

Samozřejmě máme obrovskou radost stejně jako každý jiný tým, který něco vyhraje. Euforie je velká. Kluci si za výhrou i postupem šli. Troufnu si říct, že jsme byli v zápase o kousíček lepší, byť při penaltách už to s námi vypadalo špatně, ale po tom, co soupeř v páté sérii nedal, jsem věřil, že to zvládneme,“ uvedl trenér Zlínského KFS Lukáš Motal.

Do první šance zápasu se dostal hráč zlínského výběru Kvasnica, ale z hranice vápna po přihrávce za obranu nezachoval klid a vystřelil zbrkle vedle. O chvilku později se dostával do nebezpečné šance také Tomáš Přibyl ze středočeského výběru, jenž se snažil doběhnout dlouhý pas za obranu, ale brankář Švec byl v souboji včas a dokázal pokus o přehození v podání Přibyla zastavit.

Ještě před uplynutím prvních deseti minut musel hřiště opustit kapitán středočeského výběru Michal Pánek hrající na klubové úrovni za Horky nad Jizerou kvůli zranění a jeho místo zaujal Josef Čížek z Tochovic.

Obrovskou šanci spálil ve čtrnácté minutě středočeský Dominik Veselý, který po rychlém brejku a zpětné přihrávce od Bureše těsně minul branku. Kvasnica na druhé straně reagoval střelou z otočky, ale míč byl tečován a nakonec odvrácen mimo pokutové území. Ke konci prvního poločasu se ke dvěma nebezpečným situacím dostali hráči zlínského výběru, ale nedokázali přesně zakončit a první poločas tak skončil bez branek.

Vyrovnané utkání s minimem šancí pokračovalo i po změně stran. Oba týmy se dostávaly k nebezpečným situacím jen sporadicky, stejně tak i k samotnému zakončení. V sedmašedesáté minutě se hráči zlínského výběru dostali do zajímavé situace díky dlouhatánskému autu, který od střídačky doletěl až těsně před branku, ale Pavel Krajča zády k bráně hlavou míč netrefil. O chvíli později trefil Sopůšek z úhlu pouze boční síť.

Krátce před koncem oficiální hrací doby se krásně na středu hřiště uvolnil rychlou otočkou středočeský Přibyl, který následně vyslal prudkou ránu směrem na soupeřovu branku a brankář Švec musel míč vyrazit daleko od branky. Byla to poslední vážná situace v normální hrací době a zápas tak skončil bezbrankovou remízou. O vítězi tak musely rozhodnout penalty.

Penaltový rozstřel začali hráči zlínského výběru a kapitán Petr Horňák na úvod bezpečně proměnil. Nezaváhal ani David Poběrežský. Na úvod druhé série byl středočeský brankář Lukáš Dědek blízko k první chycené penaltě, ale míč nakonec skončil v síti.

V třetí sérii trefil Lukáš Klečka jen tyč, následně proměnil svůj pokus libišský Tomáš Přibyl a Středočeši tak po třech penaltách vedli 3:2. Ve čtvrté sérii proměnil nejprve Roman Sopůšek, na kterého navázal Václav Slavík, kterému hodně pomohla tyčka, od které se míč odrazil za záda zlínského brankáře.

Zlínský David Juřica musel na úvod páté série proměnit, aby zachoval naději, což se mu také povedlo. A následně kapitán středočeského výběru David Folwarczny vysoko přestřelil, a tak penaltový rozstřel po pěti pokusech na obou stranách pokračoval dál.

Střídající David Pavelka ve žlutém dresu zlínského výběru trefil přesně do šibenice a proměnit naopak musel tentokrát Dominik Veselý. Zlínský brankář Michal Švec jeho pokus kryl a Zlínský KFS vyhrál penaltový rozstřel 5:4.

Kluky jsem na penalty neurčoval. Šel ten, kdo se cítil a věřil si. Třeba Klečka ji v prvním zápase proměnil, teď trefil tyč, ale pokutový kop zahodili v mnohem důležitějších zápasech daleko větší hvězdy,“ připomněl Motal.

Jinak samotný duel mnoho vzruchu nepřinesl. „Ještě v prvním poločase byly k vidění nějaké šance, náznaky, ale druhá půle už byla taktičtější. Žádný z týmů nechtěl udělat chybu,“ vypozoroval kouč vítězů.

Výběr Zlínského KFS tak může slavit postup do evropské kvalifikace UEFA Regions‘ Cupu. Ta proběhne v Severním Irsku, kde se vedle zástupců domácí země a zástupců České republiky představí ještě také týmy z Walesu a Švédska.

Vítěz kvalifikační skupiny, která se odehraje v termínu 10. až 16. října, pak postoupí na finálový turnaj. Ten proběhne ve druhé polovině června roku 2023.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x