FOTOGALERIE: Barevné ledopády Pulčínských skal jsou opravdovým skvostem

Foto: Milan Mikšík
PULČÍN - Pulčínské skály ležící v samém srdci Valašska skrývají v nejchladnějším ročním období netušený poklad v podobě několikametrových oranžových ledopádů. Ty se začínají tvořit počátkem nového roku a na přelomu února a března pak dosahují největších rozměrů.

Přírodní rezervace Pulčínské skály – Hradisko se rozkládá v jihozápadní části pohoří Javorníky na pomezí Moravy a Slovenska. Od ledna do března, když se střídají mrazy s oblevami, se ve skalních puklinách a na převisech v místě zvaném Propadlý hrad vytvářejí mohutné ledopády a rampouchy, které mohou dosahovat až čtyř metrů.

Ještě donedávna se místní lidé i geologové domnívali, že oranžové tóny ledopádů způsobuje voda prostupující puklinami v pískovcích, která s sebou nese mikroskopické částečky sloučenin železa. Tuto teorii však vědci v roce 2008 vyvrátili. Zjistili totiž, že zbarvení způsobuje mikroskopická sněžná řasa žijící ve sněhu a ledu, která rampouchy a ledopády barví do nejrůznějších tónů, od krvavě červených, oranžových, žlutých až po zelené.

Pulčínské ledopády se obvykle začínají vytvářet počátkem nového roku, během několika týdnů svůj objem mnohonásobně zvětší a na přelomu února a března dosahují největších rozměrů. Jestliže tedy chcete tento přírodní skvost spatřit na vlastní oči, v následujících dnech a týdnech bude ta nejlepší příležitost!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x