FOTOGALERIE: Bronzové sousoší v parku Komenského je kompletní. Jak se vám líbí?

Foto: Milan Mikšík
ZLÍN – Nové bronzové sousoší pražského sochaře a vysokoškolského pedagoga Michala Gabriela ve zlínském parku Komenského je kompletní. V pondělí nainstalovanou trojici samostatných koní doplnila před pár dny poslední socha jezdce na koni.

Gabrielova díla mají ve Zlíně několikaletou tradici. Vůbec poprvé zde pod širým nebem vystavoval v roce 2019, kdy před zámkem instaloval sedm metrů velkého a šest a půl tuny těžkého kovového žraloka. O dva roky později se pak v parku Komenského objevil soubor bronzových šelem, žraloků a stylizovaných postav. Nové bronzové sousoší je tak v pořadí už třetím velkým počinem umělce v krajském městě.

Michal Gabriel použil při tvorbě nevšední techniku. Jedná se o bronzové odlitky se souvislou strukturou prohlubní, které vytvářel skořápkami od vlašských ořechů. Vypůjčené sousoší nahradí současnou instalaci na stejném místě, přičemž půjde o třetí variantu sousoší v pořadí. V roce 2021 se jednalo o soubor s názvem MISE, loni se sousoší změnilo a doplnilo žraloky,“ uvedla náměstkyně primátora pro kulturu a školství Martina Hladíková.

Nové sochy zapůjčil umělec městu zdarma. Na ploše vnějšího oválu parku zůstanou až do listopadu příštího roku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x