František Komňacký: favoritem derby je Slovácko

František Komňacký. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Před čtvrtstoletím začínal coby trenér slavnou jízdu Synotu za postupem mezi fotbalovou elitu, před dvaceti lety startoval spolu s kolegy Páníkem a Marečkem pro změnu Zlín na cestě do nejvyšší soutěže. Získal titul s ostravským Baníkem a následně zopakoval totéž u sousedů, kde poslal na piedestal mistra neznámý Ružomberok. V trenéřině okusil mnohé, dnes je vyhledávaným glosátorem fotbalového dění. František Komňacký žije v pohodě nedaleko Vyškova, v Drnovicích.

V neděli hrají dva týmy, které jste vedl. Do Zlína míří Slovácko, míříte sem i vy?

Za běžných okolnostní ano, za současných ne. Abych to vysvětlil. Prodloužený víkend včetně nedělního odpoledne mne čeká v Berlíně, kde žije dcera. Jde o to, že loni to nešlo, slavil jsem kulatiny a dostal pobyt jako dárek, teď to musím dohnat.

Derby ale určitě budete sledovat na dálku, váš favorit?

Čekám vyrovnaný zápas, favoritem je podle mne v míře mírné hostující tým. Ta přestávka přišla Slovácku určitě hodně vhod, má starší zkušené hráče a po náročném programu v prohraném domácím utkání s Jabloncem byla ta únava přímo hmatatelná. Teď zregenerovali a budou mít zase chuť do fotbalu.

Zlín?

V nejmenším nepodceňovat. Taky měli spoustu času na vyléčení šrámů, navíc nemají takovou herní zátěž. Ševci jsou nabiti nabytými zkušenostmi, bude to podle mne do značné míry i taktická bitva a otázka prestiže dvou trenérů. Svědík ze Slovácka už má vysoké renomé, mladší Jelínek ve Zlíně je usilovný, pracovitý, tak uvidíme.

Zápas to bude pro oba celky velice důležitý, co říkáte, oba jsou v poslední šestce tabulky…

Zvlášť u Slovácka je to udivující pohled, Zlín doplácí na remízy, bod je vždy za úsilí málo, ale podle mne čeká oba týmy lepší budoucnost, mají na postup v tabulce.

Poslední dobou se spekuluje o výkonech a výsledcích reprezentace. Vzpomínáte na svou kariéru v tomto směru?

No jistě, s Michalem Bílkem jsme hráli čtvrtfinále EURA v Polsku v roce 2012. Do vzpomínek patří i to, že do něj hodně šila média. I fanoušci. Přitom třeba dnes potvrzuje, jak kvalitní trenér je. Liga mistrů je úžasný úspěch, titul a prvenství před Slavií taky.

Vypadáte stále skvěle, trenéřina už vás neláká?

Můj vrstevník Miroslav Koubek zažívá úspěšné období v plné práci s Hradcem Králové. Já vidím život maličko jinak, trénování bylo dost, v důchodu je třeba užívat každého dne třeba na tenisovém kurtu.

Prý hrajete výborně, říkají vám vyškovský Nadal…

Vám prý zase zlínský Federer, až přijedu z Berlína, jsem u vás coby dup na Vršavě, poměříme síly na závěr sezóny. (smích)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x