Hejtman Radim Holiš: nad covidem začínáme vyhrávat

Hejtman Radim Holiš. Foto: Zlínský kraj
ZLÍN - Před půl rokem, pár dnů po volbách, vstřebával těsné vítězství a jistě i plány na to, jaký nový vítr přinést do řízení kraje. Radim Holiš z hnutí ANO sestavil postupně poměrně širokou koalici s Piráty, ODS a ČSSD a má za sebou jednu osminu volebního mandátu. Ten půlrok pochopitelně poznamenal tvrdý boj s covidem.

Pane hejtmane, když teď vyrazím do ulic Zlína a budu se ptát, kolik lidí ví, kdo je v čele kraje, jaké procento lidí to bude vědět?

Jsem realista, myslím, že tak dva z deseti, nejsem ze Zlína, bydlím v Rožnově, bude to hrát roli.

Jak to klape v poměrně široké koalici?

Na všem zásadním jsme se zatím shodli, funguje to. Možná i proto, že vedle běžných pracovních porad jsme už měli i setkání méně formální. Když jsme začínali, vůbec jsme se neznali, už je to samozřejmě jinak.

Jak se vám do běžného pracovního dne promítá fenomén zvaný covid?

Je tu, prostě s ním počítáme, je naprosto stěžejní. Výstupy z našich jednání míří ke zdravotníkům, podnikatelským subjektům, školám, není dne, kdy by o nákaze a epidemii nešla řeč.

Covid se jeví jako houževnatý soupeř, což vám říkám jako sportovci. Je to vyrovnaný zápas, prohráváme, vedeme?

Soupeř tvrdý, bojovný, ale přesto si optimisticky myslím, že jsme v ofenzivě, začínáme vyhrávat, ale že by byl na kolenou, tak to ani náhodou.

Naší zbraní asi budou vakcíny, pořád jich není dost, ale účinné by očkování být mělo.

Určitě, to je naše hlavní zbraň. Vidíme to třeba v zařízeních sociální péče, tam to prostě funguje, výskyt onemocnění na rozdíl od minulosti daleko daleko menší. Až bude dost vakcín, věřím, že v kraji budeme moci očkovat 10 000 lidí denně. Pro zdravotníky další díl jejich těžké práce, mohu -li takto, posílám jim velký dík za to, co vykonali, konají a konat budou.

Diskutujeme spořádaně v respirátorech, dodržujete nařízení hygieniků?

To tedy ano a moc děkuji všem, kteří tak činí.

Tak ať Vám sundám téměř andělská křídla, prý nedodržujete pracovní dobu…

Já vím, platí 8 a půl hodiny. Já bývám v práci zhruba od osmi do osmnácti hodin, výjimečně do osmi do večera, to se snad dá tolerovat, ne?

Ještě ke covidu. Trochu šířeji. Vsetín očkuje ve sportovní hale, Kroměříž na Výstavišti, jaký posun bude ve Zlíně?

Určitě zřídíme velkokapacitní centrum v PSG aréně, jde jen o to, abychom dořešili nájemní smlouvu, měli dost očkovací látky. Ze všech zvažovaných variant je podle širšího okruhu odborníků tato nejlepší.

Velikonoce máme za sebou, kdo mohl, ten jedl, jiný se hýbal, kampak patříte Vy?

Svátky jsem si užil jako každý s rodinou, na pohyb jsem nezapomněl, dvakrát jsme se proběhl, celkem 23 kilometrů to bylo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x