Historická vozidla vyjedou ve Zlíně jen první dvě prázdninové neděle

Jen první dvě prázdninové neděle vás sveze historický vůz MHD. Foto: DSZO
ZLÍN, OTROKOVICE - V minulých letech bývalo zvykem, že Dopravní společnost Zlín – Otrokovice vypravovala o prázdninových nedělích na některé linky svá historická vozidla. Milovníci dopravní nostalgie budou mít letos výrazně méně příležitostí ke svezení nebo fotografování - jen v neděli 2. a v neděli 9. července. Pokud chystané práce silničářů a dopravní omezení skončí včas, možná se nablýskané historické vozy ukážou ještě jednou někdy koncem prázdnin.

Vlastníme šest historických vozidel MHD. Při zvláštních příležitostech nebo právě o prázdninách je nasazujeme na běžné linky, aby se s nimi cestující, pamětníci i dopravní fanoušci mohli potěšit. Učiníme tak i letos. Kvůli chystaným rozsáhlým dopravním omezením na silnicích v centru Zlína v souvislosti s obnovou povrchu páteřní trasy I/49 však budeme moci historická vozidla vypravit jen první a druhou červencovou neděli,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. Velký zájem veřejnosti o nostalgické jízdy historických vozidel MHD se plně potvrdil i během dne otevřených dveří DSZO 10. června.

Práce silničářů v některých případech vyvolají situace, kdy určitým úsekem komunikace projedou mimo trolejové vedení jen autobusy nebo trolejbusy s dieselagregátem či bateriemi. To není případ historických trolejbusů. „Pokud opravy silnic proběhnou, jak je plánováno, možná přidáme pro nostalgické jízdy ještě jeden termín na konci prázdnin, ale v tuto chvíli to není jisté,“ dodal ředitel DSZO.

DSZO vypraví během uvedených dvou nedělních termínů modrý autobus Š 706 RTO na trolejbusovou linku č. 4 směrem k zoologické zahradě, na linkách č. 2 a 6 mezi Zlínem a Otrokovicemi se bude střídavě projíždět červený trolejbus 9 Tr s vlečkou Jelcz PO-1E. Na lince č. 9 bude jezdit žlutý historický trolejbus 14 Tr. A červeno-krémový autobus ŠM 11 potěší cestující na lince č. 33 mezi Bartošovou čtvrtí a Pasekami.

V historických vozidlech platí běžný tarif MHD, k dispozici v nich budou standardní označovače jízdenek. „Upozorňujeme však cestující, že na rozdíl od současných moderních vozů historická vozidla nejsou nízkopodlažní a nemají ani plošinu pro nájezd invalidního vozíku. Při přepravě dětského kočárku si musí cestující zajistit druhou osobu, která pomůže při nástupu nebo výstupu,“ řekl vedoucí dopravního úseku DSZO Ondřej Vašulka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x