Hokejové časy zvané nelehké

Tomáš Žižka v akci (Foto: Zlin Press)
ZLÍN - Střídavě oblačno, spíše pošmourno, parádních dnů poskromnu. Jako by dění v hokejovém klubu PSG Berani Zlín souznělo s pozdně listopadovými možnostmi počasí. Časy jsou skutečně nelehké, situace nestandardní ani bodů nemá tým na rozdávání.

Do toho přichází zpráva z klubového webu o 40 procentním snížení platů v A týmu. Jasný znak složité ekonomické situace. Což ovšem třeba kapitán týmu Tomáš Žižka chápe a taky vysvětluje.

„Když to upřesním, tak od začátku nové sezóny, tedy od 1. května, se procentuálně mzdy variabilně mění, proti normálu přijdeme do konce kalendářního roku v přepočtu zřejmě o čtyři základní mzdy. Jednáme vlastně průběžně. Je to zvláštní doba, situaci v kabině chápeme, pro mladší kluky s nižšími příjmy se stanovila i hranice, pod níž se nejde. Vždycky je to o dohodě s vedením, věříme, že na jaře bude lepší situace. A část finančních prostředků se nám vrátí,“ popisuje stávající situaci nejzkušenější zlínský hokejista s tím, že Zlín nemůže být logicky jediným z extraligové společnosti, kde se projevují ekonomické škrty.

„Asi se shodneme na tom, že tahle sezóna je zvláštní, určitě půjde o to, udržet chod klubu v rozumných a vyvážených ekonomických ukazatelích,“ má jasno.

Ale pořád je to hlavně o hokeji. O hře, o bodech, ale i o statistikách. Žižka si v duelu v Třinci připsal jako jeden z devíti mohykánů extraligy metu 1 100 zápasů. Další duel v Litvínově neabsolvoval. Ale jede dál.

„Zítra hrajeme s Mladou Boleslaví, tak bych měl začít dvanáctou stovku,“ těší se jako vždy, když naskočí na led.

Zvláštní situaci roku 2020, kdy se nejdříve nedohrála extraliga na jaře a teď bez fanoušků honí resty sezóny nové, vnímá přesto pozitivně.

„Pořád lepší trénovat a hrát než nehrát, respektive scházet se někde na fotbálku. Snad se restriktivní opatření pro fanoušky budou postupně uvolňovat,“ doufá Žižka.

Až odehraje dalších jedenáct duelů, může si připsat vskutku kouzelné číslo 1111 zápasů v extralize.

Má za sebou ale i angažmá v Americe či Rusku.

„Příliš anomálních situací jsem v dlouhé kariéře nezažil, jistě je ale zajímavá výluka v NHL v sezóně 2004 -2005. Z Ameriky jsem tehdy putoval do ruské superligy a následně do pražské Slavie,“ vybavuje si zlínský kapitán. S pražským klubem pak získal v extralize všechny tři cenné kovy, titul slavil na jaře 2008.

Ve Zlíně je zpět od léta roku 2014, kroutí v kvapíku času už zase sedmou sezónu. Už předtím na přelomu století tu ovšem coby mladík odehrál další čtyři roky. A málo se ví, že má trochu zapomenuté zlínské stříbro z roku 1999, z časů, kdy extralize velel Vsetín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x