Hop, hop, hop: tady drop

Foto: Zdeněk Němeček
LUDSLAVICE - Mimořádně vzácnou letní návštěvu měli na polích u Ludslavic nedaleko Holešova. Ornitologové byli v sedmém nebi. Objevil se totiž samec dropa velkého. Do poloviny devadesátých let minulého století hnízdil na jihu Moravy, od té doby je jeho výskyt kdekoliv u nás velikánskou vzácností.

„Drop velký je největším polním ptákem Evropy, samec dosahuje váhy až 16 kilogramů. Zdržoval se několik dní na polích u Ludslavic, pak ho objevil místní zemědělec a informoval nás,“ popisuje prázdninový nevšední jev Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Připomíná, že v srpnu 2019 se mladý drop objevil na Prostějovsku a zůstal tam i přes zimu.

„Drop velký od Ludslavic byl naposledy pozorován v pátek 7. července, letěl směrem na Hulín. Od té doby o něm nemáme žádnou zprávu. Prosíme proto veřejnost, myslivce a zemědělce, aby nás o případném pobytu vzácného ptáka informovali na: mosprerov@seznam.cz,“ nabádá bystré letní pozorovatele Jiří Šafránek.

Jinak v oboru platí, že výskyt dropa mimo jeho hnízdiště pozorují ornitologové z uctivé vzdálenosti, aby jej nestresovali. To proto, že chtějí, aby zůstal na Moravě co nejdéle.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x