Horko, parno, vedřiny. Jakpak se chladíte, Zlíňané?

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Pořádně horký den, to je vždy v centru Zlína docela problém. Hustá zástavba zvyšuje pocit horka. A když se teploměr nezastaví pod třicítkou, ale premiérově vyskočí nad ni, jak tomu bylo ve středu a zřejmě zase bude v pátek, stojí za to najít osvěžení, ochlazení a mimo jiné ze zdravotních důvodů vyhledat místa, kde slunce tolik nežhne. Formy boje se slunečními paprsky mohou být různé.

„Já zrovna jdu z bazénu v Zimních lázních tady o kus dál, ale ušel jsem řekněme 500 metrů k trolejbusové zastávce a jsem už znovu zpocený a vedrem mírně znavený. Je moc dobře, že tady kousíček od zastávky máme mlžnou bránu, lidí je tam hodně, teď krásně plní svůj osvěžovací účel,“ komentuje horko odpoledne uprostřed týdne i města Zlíňan Karel Švehlík.

Zatímco on i spousta dalších osvěžení berou odjinud, Josef Polášek je rozdává. Je totiž řidičem kropicího vozu zlínských Technických služeb, který pendluje ulicemi nejužšího centra Zlína.

„Vyjel jsem v jednu odpoledne, vrátím se pro vodu a pojedu ještě několikrát okruh centrem, musím dávat pozor, všude spousta lidí, ale myslím, že tohle osvěžení berou a zpříjemní jim velmi horký den,“ vypráví z okénka velkého vozu pan řidič – ochlazovač.

To, jak se ochladí on sám, až skončí v práci, je jeho věc. „Ale nejlepší je to v bazénu. A jak dobře víte, chladit se dá dobře i s přáteli navečer u piva v hospůdce, tak uvidíme, jak to bude,“ říká a znovu spouští kropení.

Další Zlíňan Šimon Chwascz je u plaveckého bazénu, stejně spousta pohledných mladých dívek. „Nejlepší osvěžení je tady, léto je věc nejsprávnější a samozřejmě k němu patří voda. Baví mne více plavat, než se jen koupat, ale nechávám to na každém,“ říká mezi tempy.

Horko okamžitě přináší podstatně zvýšený zájem o studené nápoje a zmrzlinu.

„Zmrzlina rozhodně není levná, ale osvěží, dětem ji neodepřete,“ komentuje vedřiny mladá maminka Vendula.

„Kdo se chce vyhnout horku na sto procent a ještě si utřídit myšlenky a zklidnit hlavu, ten by měl zajít za rozjímáním i za ochlazením do kostela,“ říká Zlíňanka Marie.

Počasí má mít poměrně zajímavý vývoj, každý den má být poněkud jiný, čeká se teplotní houpačka. Do konce týdne by tropická třicítka měla přijít do Zlínského kraje ještě v pátek, čekají se ale poměrně silné výkyvy teplot včetně možných bouřek.

Zobrazit fotogalerii >>