Horko, vedro, tropy… tento týden to bere slunce hodně ostře

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Polovina srpna nablízku, horké léto zdaleka nepolevuje. Naopak, slunce ještě přidává na intenzitě. Není až tak umění opálit se dohněda jako někde u moře, spíše se hledají cesty, kterak se největší sluneční palbě vyhnout. Koupaliště jsou plná, prázdno ale zdaleka není ani na sportovištích, na cyklostezkách se to hemží kolaři, jen lesy jsou, co se hub týče, beznadějně prázdné.

„Jsme velmi rádi, že je u bazénů plno, samozřejmě je to mnohem lepší, než kdyby šly teploty pod pětadvacítku a my měli prázdno, plno je na Zeleném, stejně tak na Panoramě, menší je pak zájem u nás v Zimních lázních, ale tady si zase přijdou při menší obsazenosti na své milovníci kondičního plavání, je to léto, jaké máme rádi,“ říká vedoucí provozu společnosti Steza, která spravuje zlínská koupaliště, Iva Vavrečková.

Tatáž společnost je teď provozovatelem tenisových kurtů na zlínské Vršavě. Také tady je pěkně plno. Šéftrenér Tomáš Macharáček má v práci hned několik nadějných malých a mladých tenistů.

„Daleko lepší je trénovat od časnějšího rána, jakmile se blíží poledne, je už naše práce hodně vysilující a děti musejí třeba na tenisových kempech poctivě dodržovat pitný režim,“ vysvětluje s tím, že obdivuje rekreační hráče, kteří si to rozdávají ve dvouhrách.

„No, já mám dovolenou, tak si ji zpestřuji právě singlem, ale po dvou hodinách sotva vleču nohy,“ hlásí nezdolný tenista, zlínský novinář Michal Koštuřík.

Každý si v těchto vedrech hledá svoji pozici. „My jsme si s přítelkyní dali po obědě pivo, řeknu vám, že tak jako v tomto horku chutná málokdy, na přímém slunci bych to ale neriskoval,“ povídá s pěnou u pusy Zlíňan Tomáš Halamík s tím, že právě studené pivo patří coby adekvátní chladilo k tomuto věru velehorkému srpnu.

Najít osvěžení je velmi složité především ve vyhřátém centru krajského města. „Chci zmrzlinu, hodně zmrzliny, jenom to může pomoci,“ říká nedaleko fotbalového stadionu pěkně „propečená“ slečna Jana s tím, že jde z koupaliště, ale horko je opravdu zničující.

„Já to zkusím jinde, na chvíli si zajdu do kostela, tam by to mělo být opravdu chladivé,“ povídá dáma středního věku Emilie. Za chvíli se ale vrací a tvrdí, že ještě nezažila, aby v poklidu svatostánku bylo také docela teplo.

„Nedivte se, také sem se horký vzduch ze sluníčka dostane třeba hlavním nebo bočními vchody, akumuluje se tady a je tu skutečně dost vyšší teplota, než když přijdou první horka například v červnu,“ říká zdejší duchovní správce s tím, že způsob tohoto léta je prostě takový, jaký i tady pamatují jen málokdy.

Prakticky jisté je, že léto zdaleka neřeklo poslední slovo a od středy do pátku, kdy do Zlína vtrhnou tisíce fanoušků rallysportu, bude kulminovat.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->