Houbařské laškování, sezóna s nulou to ale nebude

Foto: zlin.cz, archiv houbařek
ZLÍNSKÝ KRAJ - Ještě před třemi týdny to vypadalo zle nedobře. Houbařům ale přeci jen vyšla paní Příroda vstříc, vydatněji zapršelo a odměna je na světě. Vyrostly pravé hřiby, teď přebírají vládu spíše suchohřiby, objevily se bedly i holubinky. Ale na podivnosti i podivuhodnosti houbařského roku 2022 to zase tak moc nemění.

„U nás v podhůří Hostýnských vrchů rostou pravé hřiby ostošest, klidně se dají najít i za tmy,“ informoval odborník jiného, tedy fotbalového druhu Bohumil Páník z Jankovic. Dubový porost má přímo za domem, a tak bohaté úlovky v době jeho trenérské štace ve slovenské Dubnici nad Váhem musely převzít dvě Evy, manželka a dcera.

„Teď o víkendu jedu domů a moc se těším, co že dobrého mi žena připraví,“ těšil se zkušený kouč.

„Já jsem dnes dostala od kolegy naprosto originální dárek,“ ukazuje mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčková. Mladá dáma je určitě zvyklá třeba na květiny, ale houbovým unikátem rozhodně nepohrdla.

Kolega Karel jí totiž věnoval nádherné nevšední „sousoší“ srostlých krasavců, pravých hřibů, mezi nimiž dominovala dvojice, kdy menší vyrostl přímo z hlavy většího. Tyto skvosty se urodily na Vizovicku, které je, respektive v minulých dnech bylo, plné krásných pravých hřibů. To mimo jiné dokumentují i tři plné koše paní Emílie Majcové z lesů nedaleko valašského města.

Tyhle nálezy svědčí o tom, že se sezónu přímo poustevnickou přeci jen povedlo zachránit.

„Což tedy vítáme možná více než kdo jiný,“ vydechla si šéfka houbařů ze Salaše ve Chřibech Alena Filípková.

„Máme o víkendu 15. ročník naší velmi oblíbené a hojně navštěvované výstavy, jezdí k nám lidé zblízka i zdaleka. Zajímavé je, že jsem i v době sucha věřila, že vše dobře dopadne, organizace sice znamená moře práce, ale je to mnohem radostnější, než kdybychom museli výstavu zrušit. Jednou nás k tomu donutil covid, tak teď by mělo být vše v pořádku a srdečně zveme v sobotu i v neděli na houbařské gastronomické lahůdky, poučení i pokochání se krásou nasbíraných hub, které už už měly fakt na krajíčku, myslím, že budeme mít u nás na hřišti kolem 200 vzorků,“ říká sympatická znalkyně s ulehčeným úsměvem.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x