Houbařský boom? Ano, jistě, ale pozor na otravy

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Především o víkendu se v lesích Zlínska, Vsetínska, Kroměřížska i Uherskohradišťska čeká pořádný nápor "hřibůchtivých. Což jsou zhusta i lidé, kteří zrovna nepatří ke znalcům. A vidina smažených dobrot z bedel nebo polévky z praváků či houbového guláše může v realitě přinést místo kulinářských zážitků třeba nechtěný pobyt v nemocnici.

Otravy z hub jsou letos zatím spíše vzácností, aby ne, když sezóna naplno začala přede dvěma týdny, ale první případy už vedou k obezřetnosti.

Daleko nejjedovatější běžně vídanou houbou je muchomůrka zelená. Splést si ji se žampionem nebo holubinkou zase tak velké „umění“ není.

„Tady platí jedna hlavní zásada: sbíráme jen to, co bezpečně poznáme. Spoléhání se na rady jiných stejně neznalých je hloupost, která se nemusí vyplatit,“ říká například znalec Vojtěch Johaník z Uherského Hradiště zvaný táta hub.

Smrtelnou otravu letos zdravotníci ve Zlínském kraji podle dostupných informací dosud nezaznamenali, to ale nevylučuje opatrnost.

„S mírnějšími druhy otrav se potkáváme prakticky denně, naštěstí jde spíše o nekvalitní tepelné zpracování hůře stravitelných druhů hub. Letos mají u nás zatím prvenství v otravách hřiby satany. Pokud lidé pocítí po požití hub příznaky otravy, tedy především nevolnost, je velmi dobře, když sebou vzorky hub přinesou,“ nabádá k rozumnému kroku mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčková.

Její kolegyně ze Vsetínské nemocnice Lenka Plačková přidává letošní nedávnou zajímavost.

„Muž středního věku si udělal řízky z muchomůrky tygrované, průběh otravy byl středně těžký, museli jsme ho hospitalizovat, vše naštěstí dobře dopadlo,“ komentuje případ mluvčí.

Jistá je jedna věc, po naprosto nulovém létu je podzim houbami doslova našlapaný a tak platí zmíněná obezřetnost.

„Já třeba chodím na houby moc ráda, teď mám krásné bedly, ty si s ničím nespletu, ale vždycky dbám na to, abych nasbírala jen to, co bezpečně poznám,“ přizvukuje znalcům školačka Nikola Bětáková ze Zlína.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x