Houbařský podzim přichází. Hurá do lesa, hurá na výstavy

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Obecně nepatří podzim na samé nejvyšší příčky oblíbenosti mezi ročními obdobími. Národ houbařský jej ovšem velebí. Přichází to nejlepší z celého roku. Nejenom, že lesy nabízejí pestrou druhovou i barevnou škálu hub, ale je to také čas pořádání tradičních, oblíbených a hojně navštěvovaných výstav.

„My jsme se u nás v našem Hřibařském spolku zatím předběžně dohodli, že výstavu budeme mít 8. a 9. října, ale je fakt, že zatím to není žádná sláva. Rostly sice pravé hřiby, pak je ale vytlačilo sucho, tak se teď těšíme, že další dešťové kapky přinesou další pěkné úlovky a tudíž i výstavní exponáty,“ dívá se mírně dopředu předseda spolku z Francovy Lhoty Luděk Hřib.

Kolegové z opačného konce Zlínského kraje z Mykologického klubu Salaš mají jasno. Tradiční výstavu hub chystají na 30. září a 1. října. Jako vždy bude podle Milana Němčického z vedení spolku, mimochodem autora úžasných houbařských fotografií, připravena nejen klasická expozice, ale rovněž se na místním hřišti budou ochutnávat vynikající kulinářské houbařské speciality.

A co aktuální pohled do slováckých, hanáckých a valašských lesních tišin?

„Jsem na Vizovicku, určitě se nedá říct, že by byl les plný hub, našel jsem pár pravých hřibů, ale dalo mi to pořádnou fušku, před dvěma třemi týdny bylo mnohem lépe. Ale je teprve začátek podzimu a věřím, že si ještě tuhle sezónu pořádně užijeme,“ komentoval víkendové hledání a nacházení Karel Srnec.

V okolí Zlína jsou pro znalce tyhle časy zajímavé. Kupříkladu v okolí Zeleného údolí nedaleko Želechovic a Provodova rostou, byť ne ve velkém, pravé hřiby, kozáky, růžovky, klouzky i holubinky, velmi ojediněle pak i bedly. A pozor, objevují se tu a tam i smrtelně jedovaté muchomůrky zelené…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x