Hurá na třešně. Pan Bohumil jde na věc. Je mu právě 92 let!!!

Foto: zlin.cz
PROVODOV - Na třešně je machr od klukovských let, vlastně od narození. Určitě dozrávaly i v čase, kdy se narodil. To se psala druhá polovina června roku 1930!!! Sladkému, šťavnatému ovoci zůstal pan Bohumil Slovák z Provodova věrný dodnes. Bez nadsázky platí, že je snad věkuprostý muž slaví mezi třešněmi na žebříku v pilné práci. Ve svých dvaadevadesáti!!!

Pane Slováku, jaká je letos úroda?

Řekl bych, že velice pěkná. Víte, třešně jsou stromy, které dávají na rozdíl třeba od jabloní nebo višní za málo práce hodně odměny. Jsou nenáročné, rostou dlouhá desetiletí a poměrně dobře se sklízejí.

Slavíte neuvěřitelné 92. narozeniny. To si fakt troufáte na žebřík?

No, nedělejte ze mne nějakého staříka. Každý je tak starý, jak se cítí. Samozřejmě nešplhám někam do koruny. Základem je kvalitní žebřík a pořád mít jistotu, oporu, držet se a nespěchat.

Asi nebudete žádný začátečník, to je zřejmé…

Tak to nejsem, začínal jsem jako maličký kluk a ne a ne mne ta chuť na červnové „třešňobraní“ opustit.

Čím jsou podle vás třešně zdraví prospěšné?

Pomáhají, jak jen to jde. Mají moře minerálů a vitamínů. Snižují tlak, chrání srdce i cévy, pomáhají v prevenci rakoviny, ale bylo by toho mnohem více.

Asi budou nejlepší čerstvé, ale jaksi je nejde spořádat všechny, co pak s nimi?

Využití je taky mnohostranné. Moje paní umí koláče a bublaninu na podtrženou jedničku, pochutnává si celá rodina. Samozřejmě se dají zavařovat. A mnohokrát jsem pálil z třešňového kvasu výbornou třešňovici. Věřím, že to tak bude i letos.

Kdopak je tomuto skvělému ovoci nepřítelem?

Nejvíc jim vadí opakovaný déšť a následně okamžité obrovské horko. To bylo tuším před dvěma nebo třemi lety. Jeden den krásná úroda, druhý den kompletní hniloba. Ale to letos zatím nehrozí. Takže šup na žebřík… A co zbude, zvládnou špačci, ti teď mají také dobrý čas.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->