I v době uzavření nabízí krajská knihovna řadu on-line služeb

Ilustrační foto (Foto: www.14-15.cz)
ZLÍN - Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně je od 22. října 2020 uzavřena na základě usnesení vlády ČR, a to včetně automatu na vracení knih. Nicméně i v této době mohou čtenáři využít bohatou nabídku online služeb, serveru Zlin.cz to řekla projektová manažerka knihovny Gabriela Winklerová.

„V současné době nelze knihy vracet, ani objednávat. Veškeré výpůjčky budou čtenářům automaticky prodlouženy o dobu uzavření, po toto období nebudou generovány žádné upomínky. Prodlouženy budou také čekající rezervace,“ upřesnila Winklerová.

I z domova lze podle ní využít řadu služeb, které jsou dostupné online. Například eVýpůjčky, tedy půjčování elektronických knih. „Opět jsme navýšili maximální možný počet současně vypůjčených eKnih z dvou na tři,“ podotkla Winklerová.

Čtenáři mají také k dispozici díla nedostupná na trhu. Jde o tisíce digitalizovaných knih a dalších dokumentů nedostupných na trhu, vydaných před rokem 1989 a dosud autorsky chráněných. V nabídce jsou také tisíce aktuálních novin a časopisů z celého světa. Milovníky klasické muziky pro změnu potěší hudební databáze. Pro čtenáře je připravena také unikátní databáze českých médií či multioborová akademická databáze. Možné je i vypracování dokumentografických rešerší na nejrůznější témata.

„I neregistrovaní čtenáři mohou využít přístup do digitální knihovny Kramerius, která nabízí volně dostupné naskenované knihy a starší regionální noviny a časopisy či na portál eBadatelna Zlínského kraje, obsahující digitalizované fondy sedmi paměťových institucí Zlínského kraje,“ doplnila Winklerová. 

Čtenáři, kterým během doby uzavření propadne registrace, ji mohou zaplatit online, případně se lze online i zcela nově registrovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x